У јачање ријечних бедема уложено 50 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
У јачање ријечних бедема уложено 50 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Кроз различите пројекте у водопривредне системе у Српској лани је инвестирано око 50 милиона КМ, а улагања у ту област истим темпом биће настављена и у наредном периоду.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је током прошле године у области водопривреде урађено много и то на пројектима одбране од поплава, уређења водотокова и градње система за наводњавање.

Истакли су да је за извршење пројекта “Хитне помоћи и превенције поплава на подручју РС” потписан финансијски уговор са Европском инвестиционом банком о позајмици од 55 милиона евра. Пројекат укључује рехабилитацију ријечних насипа и канала, рехабилитацију и замјену црпних станица, те мапирање ризика од поплава и планове за управљане и заштиту.

- У оквиру тог пројекта током 2019. завршени су бројни радови као што су, између осталог, санација корита ријеке Дрињаче на подручју Шековића, санација рушевних обала ријеке Велике Усоре код Теслића, а унапријеђен је и главни колекторски канал Тавија у Костајници - казали су у Министарству пољопривреде.

Додали су да је у октобру прошле године завршено и издизање савског насипа на подручју Козарске Дубице, те започето девет уговора из пројекта “Хитне помоћи и превенције поплава на подручју Српске”, чије се окончање очекује у наредним годинама.

У Министарству пољопривреде наводе да је крајем прошле године завршена и прва фаза пројекта “Израда мапа опасности и мапа ризика од поплава у БиХ” у вриједности од 6,6 милиона КМ, у којем су израђене мапе опасности и ризика за све веће сливове у БиХ, осим ријеке Требишњице. 

- Очекујемо да до јуна буду завршене и мапе опасности и ризика и за Требишњицу - казали су у ресорном министарству. Додали су да су лани реализоване и мјере у оквиру пројекта “Хитне санације водопривредних објеката оштећених у поплавама 2014. године” и то у шест локалних заједница.

- Рађена је изградња водоводног система “Црно врело” у Приједору, санација десне обале ријеке Врбање у Бањалуци, чишћење дијелова каналске мреже у три мјесне заједнице у Градишци, а завршена је и санација брана-дренажне мреже у Козарској Дубици - рекли су у Министарству пољопривреде.

Прошле године, како наводе у министарству, започети су радови у оквиру пројекта “Регионална реконструкција и изградња инфраструктуре заштите од поплава у сливу Саве”, чији се завршетак очекује у наредним годинама, а настављена је и регулација корита ријеке Јање на подручју Угљевика и Бијељине. 

Када је ријеч о системима за наводњавање, у Министарству пољопривреде истичу да би у фебруару требало да буде завршена изградња система за наводњавање у Љубињу на површини од 250 хектара, а израђена је и техничка документација за изградњу бране Лубина са акумулацијом и дијелом цјевоводне мреже на подручју Поткозарја, чиме би се омогућило наводњавање око 300 хектара земљишта.

- Ове године у плану је уређење ријеке Милошевице у Приједору, затим уређење ријечних обала у Челинцу и Језеру, те регулација ријеке Зелени Јадар у Милићима и рехабилитација пумпних станица на ријеци Сави. Вриједност тих радова је око 16 милиона КМ, а током 2020. започеће и реализација мјера из додатних 19 милиона евра кредита ЕИБ-а. Из Фонда солидарности су планирана улагања од 1,3 милиона КМ за уређење дијела Мајевичког ободног канала и регулацију дијела водотока Лукавац у Бијељини - казали су у Министарству пољопривреде.

 

ДРИНА

У Министарству пољопривреде кажу да су током 2019. године кроз пројекат заштите од поплава у сливу ријеке Дрине извођени радови на регулацији ријеке Јање у дужини од 1,8 километара, а вриједност тог посла је 6,1 милион КМ.

- Обављено је око 50 одсто радова, а завршетак се очекује до децембра ове године. Такође, из истог пројекта је рађено на изградњи обалоутврда на локацијама Еко-камп Амајлије, Орлово поље, Три длаке и Балатун - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана