У Херцеговини проглашена дводневна жалост

Срна
У Херцеговини проглашена дводневна жалост

ТРЕБИЊЕ - У Херцеговини је проглашена дводневна жалост поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, саопштено је из Савеза општина и града источне Херцеговине.

Дани жалости биће сутра и у суботу, 6. марта.

"Цијела Херцеговина тугује јер је након скоро три деценије изгубила духовног пастира који нас је неизмјерно волио и чувао. Хвала му што је с Херцеговцима био у најтежим временима, тјешио и храбрио, бринуо и окрепљивао, с народом дијелио радост и тугу", наводи се у саопштењу.

Током дводневне жалости на свим институцијама и установама заставе ће бити на пола копља, а културне манифестације ће бити прилагођене дану жалости.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије преминуо је вечерас у Болници Требиње у коју је примљен крајем фебруара након што је тестиран на присуство вируса корона и испољио извјесне симптоме болести. 

Епископ Димитрије служио помен упокојеном епископу Атанасију

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством служио је вечерас у Саборном храму у Требињу помен за покој душе упокојеног владике Атанасија.
Епископ Димитрије рекао је да је владика Атанасије изгарао за Христа, вјеру и љубав.

“Хвала за све, владики Атанасију! Сад, када је отишао, из дана у дан ми ћемо схватати колико смо се били навикли на нешто што је, заправо, чудо у овом свијету: да неко сав изгара за Христа, живи вјером, да је оваплоћење истине, да изгара за љубав”, истакао је епископ Димитрије.

Епископ Димитрије је рекао да је упокојени владика Атанасије знак да овдје има живота вјечног, бесмртности, да на овој земљи има љубави, праве, бесмртне, Христолике..., објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

“Нека нам опрости и нека се моли Богу за нас, да када дође поново Господ, да нађе вјеру на земљи и то такву вјеру, којом је владика Атанасије живио и горио овдје на земљи. Нека је вјечни спомен нашем драгом владики Атанасију. Христос Васкрсе”, рекао је епископ Димитрије.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана