У Горњим Подградцима код Градишке служен парастос за погинуле борце

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА- У Горњим Подградцима код Градишке данас је служен парастос и положени вијенци на споменике погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора из ове мјесне заједнице.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 16 бораца из мјесне заједнице Горњи Подградци, а у Другом свјетском рату страдало је 136 бораца и више од 1.100 цивила из овог краја.

Вијенце су положили представници Градске управе Градишка, Градске и Мјесне борачке организације, СУБНОР-а и СНСД-а.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Градишка Радомир Пјанић рекао је да је у протеклом рату погинуло 613 градишких бораца, те да је њиховом борбом и жртвом спријечено да се Градишци понови страдање из Другог свјетског рата, када је погинуло више од 16.000 становника ове општине, од којих је велики број са подручја Подградаца и Поткозарја.

"Најмање што можемо јесте да одајемо пошту и чувамо успомену на борце и жртве који су стварали претходну државу и данашњу Републику Српску", нагласио је Пјанић.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић рекао је да је парастос у Горњим Подградцима један од посљедњих помена у овој години, наводећи да ће у децембру још бити служен за погинуле борце у Турјаку.

"Надам се да ћемо и наредне године одавати помене нашим погинулим борцима и жртвама и да ће епидемиолошка ситуација бити боља и омогућити да се окупља већи број људи. Настојаћемо да буду обезбијеђена и већа средства за оваква обиљежавања и помоћи борачким категоријама, те да покушамо формирати службу која би била задужена за одржавање спомен-обиљежја на подручју Градишке", додао је Гагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана