У Гламочу дјеци ускраћен српски језик, одраслима радна мјеста, а свима асфалт

Срна
У Гламочу дјеци ускраћен српски језик, одраслима радна мјеста, а свима асфалт

ГЛАМОЧ - У Гламочу, који је накада имао 13.000 мјештана, а данас тек 3.000, бројни су проблеми са којима се суочавају српски повратници - српској дјеци ускраћено је изучавају матерњи језик, немају асфалтирани пут него макадам до Дрвара, а радна мјеста се попуњавању радницима из Ливна, кажу Срни у овој општини.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша рекао је Срни да велике проблеме ствара и регионални макадамски пут који повезује општине Гламоч и Дрвар.

"Асфалтирање је од велике важности, срамота је рећи да су двије општине у 21. вијеку спојене макадамом", истакао је Радивојша, те позвао власти ФБиХ и БиХ да помогну у рјешавању проблема макадамског пута.

Радивојша је рекао да је проблем српских ђака у Гламочу и неизучавање матерњег језика у школама, те да су родитељи и локална власт изгубили вољу јер годинама уназад воде ову борбу.

"Чак и онда када нам је Влада Ливањског кантона слала одговоре да нема новца, општина Гламоч је слала одговоре да ћемо ми обезбиједити средства за наставнике српског језика. Надам се да ће ова држава коначно наћи слуха и да овај проблем ријеши јер је Уставом загарантовано изучавање матерњег језика", указао је Радивојша.

Он је додао да проблем неизучавања матерњег језика хитно треба ријешити на нивоу БиХ.

"Гламоч је некада имао 13.000, а данас свега 3.000 становника. Недостаје радних мјеста јер људи из Ливна долазе да раде у предузећа и установе у Гламочу. То је катастрофална ситуација за све наше становнике било које вјере и нације", навео је Радивојша.

Он је напоменуо да би "оживљавању Гламоча" помогло отварање погона у којем би жене биле запослене.

Радивојша је навео да се поправио однос власти ФБиХ према Гламочу уназад неколико година, да помажу, али да то ипак није довољно.

"Урадили смо доста пројеката у нашој локалној заједници из буџета ФБиХ, посебно из федералног Министарства за избјегла и расељена лица, али та помоћ и даље није довољна јер је Гламоч неразвијена општина са малим бројем становника", рекао је Радивојша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана