У ФБиХ не жели руске лијекове у БиХ ?

ATV
У ФБиХ не жели руске лијекове у БиХ ?

Против увоза руских лијекова у БиХ гласало је седам чланова Комисије за лијекове БиХ, сви из Федерације БиХ која дјелује при Агенцији за лијекове БиХ, пишу поједини федерални медији.

Иако, не постоји ниједан медицински разлог за то, судећи по гласању са посљедње сједнице та одлука могла би бити донесена већ на фебруарском засједању. Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, кажу да немају утицаја на Комисију која дјелује независно. 

"У овом тренутку вам, у име руководиоца институције (директора ове агенције) могу одговорити да именовани не би коментарисао медијске наводе, јер су предметни лијекови у процедури, и тренутно се налазе у фази прибављања мишљења Комисије за лијекове. Директор нема утицаја, и не жели да га има, на поменуту комисију, а која је независна у свом раду. Чланови Комисије долазе испред Министарстава здравља Републике Српске, ФБиХ, и Брчко Дистрикта, исто као и чланови Стручног савјета (Управног одбора) Агенције", саопштили су из Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ. 

Очекујемо од Агенције за лијекове БиХ да убрза процедуре издавања дозвола за промет руских фармацеутских компанија, кажу за АТВ у Фонду здсравственог осигурања Републике Српске. Поручују да Агенција не треба да дозволи да постане талац тромости и утицаја разних лобиста којима, како кажу, очито, не одговара продор руских лијекова на тржиште БиХ.  

Из Фонда наводе да здравствени систем Српске због монопола појединих произвођача скупих лијекова на тржишту, има нереално високе цијене, али без обзира на те предности, они се ипак све чешће повлаче и остављају тржишта БиХ без адекватних лијекова. 

"Није разумно да због административних баријера тај дио успорава јер сваки мјесец, односно сваки дан, губитка конкуренције односно обезбјеђивања нижих цијена значи да губимо новац. Тако да ми очекујемо да институције које би требале да размишљају као и Фондови помогну односно да не отежавају", истакао је Дејан Кустурић, директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Тај цех, кажу у Фонду, плаћа како Фонд здравственог осигурања Српске, тако и осигураници за које се у таквим тржним условима тешко може набавити преко потребан лијек. На то је још раније упозорио српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик. Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ не дозвољава испоруку лијекова у БиХ из Санкт Петербурга, иако су много јефтинији, поручио је Додик. Најавио је да постоји могућност преговарања о увозу вакцина из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана