У ФБиХ 17 људи под здравственим надзором због вируса корона

avaz.ba
У ФБиХ 17 људи под здравственим надзором због вируса корона

САРАЈЕВО - У Федерацији БиХ је, према посљедњим подацима, 17 особа стављено под здравствени надзор због вируса короса, потврђено је за "Аваз" из Федералног министарства здравства.

Наиме, ради се о континуираном епидемиолошком надзору, који проводи Кризни штаб у сарадњи с епидемиолошким службама.

Девет особа у Кантону Сарајево је у протеклом периоду стављено под надзор. Како наводе из Кризног штаба, у складу с наредбом Федералног министарства здравства, координирају рад кантоналних здравствених установа те дају препоруке сходно развоју тренутне ситуације у вези с вирусом корона.

"Имплементација плана приправности у претходном периоду односила се на провођење мјере стављања особа под здравствени надзор. У периоду од 1. до 13. фебруара за девет особа је издато рјешење за стављање под здравствени надзор, извршена је обрада 195 појединачних санитарних упитника и 20 санитарних упитника за групу особа које су боравиле или још бораве на подручју Кантона Сарајево, чиме се проводи прописани епидемиолошки надзор", наводи се у саопштењу Кризног штаба Министарства здравства КС.

Златан Першић, портпарол Федералног министарства здравства, за "Аваз" појашњава о чему се заправо ради. Како каже, тренутно је ријеч о 17 особа.

"Дакле, ријеч је о особама које су протеклих 14 дана биле у Кини. Ради се о мјерама које се проводе у свим државама. Девет људи је на подручју Кантона, а више њих на подручју Федерације. Свакодневно се прати њихово здравствено стање и то је мјера која се проводи током цијелог фебруара. Ове особе немају симптоме и немамо нити један сумњив случај на вирус корона. То су особе које су биле на угроженом подручју, а раде у БиХ", казао је Першић.

Према наводима Европског центра за превенцију болести и контролу, вјероватност заразе за становништво Европе и даље се сматра малом, подсјећају из Кризног штаба КС.

"Иако су из седам земаља ЕУ пријављени случајеви увезених и локално насталих случајева, укупни број пријављених случајева коронавируса на том подручју и даље је низак, а мјере заштите су на снази. Кризни штаб Министарства здравства КС ће и даље дјеловати према Плану приправности, а с циљем заштите здравља становника Кантона Сарајево", наведено је у извјештају Кризног штаба.

(Аваз.ба)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана