У Дому "Рада Врањешевић" збринуто 89 дјеце и младих

Срна
У Дому "Рада Врањешевић" збринуто 89 дјеце и младих

БАЊАЛУКА- У бањалучком Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" тренутно је збринуто 89 дјеце и младих свих узраста, од беба до студената.

Дом се дјелимично финансира средствима надлежних општинских Центара за социјални рад, те суфинансирањем Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, без чега уредно пословање не би било могуће.

Приоритет је да се свакој младој особи која напушта Дом обезбиједи запослење.

С циљем оспособљавања младих који напуштају институционални смјештај, у оквиру Дома се реализује низ програмских садржаја и активности које су усмјерене на припрему младих за самосталан живот ван Дома.

У овој установи наводе да се посебна пажња посвећује јачању индивидуалних капацитета за самосталан живот, оснаживању самопоуздања и самопоштовања младих који су суочени са страхом и неизвјесношћу коју носи излазак из Дома.

С циљем заштите ове осјетљиве категорије, покренут је и пројекат становање уз подршку, намијењен младим особама из Републике Српске узраста између 18 и 26 које по престанку права на смјештај у установи социјалне заштите немају могућности или услова да се врате у биолошку или сродничку породицу, те да започну самосталан живот без подршке стручног лица.

Из Дома наводе да је предвиђено да подршка путем пројекта становања траје највише годину дана.

- Када корисници напусте Дом, његове формално-правне ингеренције престају, али се контакти не прекидају. Особље Дома остаје на располагању младима за савјете, разговор и подршку - истичу у овој установи.

Дом "Рада Врањешевић" посебно је поносан на својих седам студената, који се, како кажу, залажу да испуне своје школске обавезе.

Студенти су током боравка у Дому унаприједили вјештине вођења свакодневног живота, развили самосталност у доношењу одлука и преузимања одговорности, стекли потребне вјештине за проналажење и задржавање запослења, те радне навике и рационално располагање финансијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана