У борбу са дијабетесом крећу и прије школе

Милијана Латиновић
У борбу са дијабетесом крећу и прије школе

БАЊАЛУКА - Шећерна болест у Републици Српској узима све више маха, а посебно забрињава то што је од почетка године од дијабетеса обољело 40 малишана.

Да Српска није усамљена када је ријеч о болести за коју кажу да је “тихи убица” са којим се живи, показује податак Међународне федерације за дијабетес да више од 425 милиона људи у свијету живи са шећерном болешћу, међу којима је милион дјеце и адолесцената. 

Педијатар-ендокринолог у Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Весна Миљковић истиче за “Глас Српске” да је ова болест у порасту у цијелом свијету, те да расте број обољелих и од дијабетеса типа два, као и од дијабетеса типа један, који је доминантан код дјеце и познат још као “инсулин зависни облик”.

- Процјењује се да у Српској има око 450 дјеце обољеле од дијабетес мелитуса тип један. То је аутоимуно обољење, а прави узрок ове болести је непознат - појаснила је Миљковићева и додала да дијабетес мелитус тип два узрокују гојазност и лоше животне навике. 

Миљковићева истиче да се стварањем правилних животних навика и начином исхране може спријечити настанак дијабетеса типа два, док се на “инсулин зависни облик” не може превентивно дјеловати.

- Посебно је у порасту оболијевање дјеце узраста до пет година - нагласила је Миљковићева.

Она је додала да је Клиника за дјечије болести УКЦ-а водећа установа у регији из подручја дјечије дијабетологије. 

- Око 40 одсто пацијената је на терапији инсулинском пумпом, једино Словенија има заступљеност од 100 одсто. Повећан број пацијената захтијева више особља уско специјализованог за ову проблематику, додатни ангажман и доста ентузијазма - истакла је Миљковићева.

Предсједник бањалучког Удружења “ДИАБЕТ но1” Ведран Пузовић каже за “Глас Српске” да је недостатак едукације највећи проблем обољелих.

- Без обзира на то да ли је ријеч о одраслима или дјеци, осим још бољих услова лијечења, пријеко је потребна константна едукација. Често се дешава да наставници не знају шта да раде уколико ученику обољелом од дијабетеса нагло падне шећер. Не смијемо о дијабетесу причати само 14. новембра и други дан заборавити на ту болест - упозорио је Пузовић.

Додао је и да се обољели годинама залажу да им се путем Фонда здравственог осигурања РС обезбиједи више трачица на мјесечном нивоу, с обзиром на то да им 50, колико сада имају, није довољно.

Мјерењем шећера у крви и крвног притиска данас ће широм Српске бити обиљежен Свјетски дан борбе против дијабетеса, а 30-ак обољелих малишана примиће предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић. Дјеца ће симболично у 13 часова испред парламента Српске имати “час физичког васпитања” како би скренула пажњу да је неопходна физичка активност у контроли ове болести.

 

Едукација

Весна Миљковић каже да организују кампове за дјецу обољелу од дијабетеса, гдје се кроз дружење и игру дјеца додатно едукују, како би се лакше уклопила у окружење, те како би уз стручно особље прошли разне критичне ситуације, као што је хипогликемија.

- Дешава се да се дјеца обољела од дијабетеса не воде на екскурзије, излете, јер је потребан додатни ангажман пратећег особља, које мора бити прије свега адекватно едуковано и обучено. Неопходан је додатни ангажман комплетне заједнице јер ту нису само обољела дјеца у питању већ и мајке које пролазе едукацију, као и остали чланови породице - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана