У Бијељини нема новообољелих, лица у карантину без тегоба

ГС
У Бијељини нема новообољелих, лица у карантину без тегоба

БИЈЕЉИНА - У Семберији нема раста броја заражених вирусом корона, а од четири лица која су позитивна на Ковид 19, троје се налази у карантину у бијељинском Дому ученика и њихово стање је стабилно, без било каквих тегоба, саопштено је на данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације Града Бијељина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић најавио је да ће сва лица која од данас буду ушла у БиХ на граничним прелазима Рача и Павловића мост бити спроведена у одговарајуће карантине.

- Сва лица која буду дошла на наведене граничне прелазе биће тестирана и ту ће сачекати резултате налаза. Они који су позитивни биће смјештени у Дом ученика у Бијељини, а лица код којих је тест негативан мораће да проведу 14 дана у изолацији у сали Основне школе „Вук Караџић”, гдје је за сада постављено 30 кревета – навео је Мићић.

Он је истакао да су у Дому ученика и сали Основне школе „Вук Караџић” обезбијеђени сви услови за нормално функционисање карантина, од хране до хигијенског материјала.

- Обезбиједићемо још 30 кревета у међувремену, а за то вријеме настављамо и са редовном дезинфекцијом градских улица, заједница етажних власника, а апелујемо да сви радни простори, на основу одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, морају бити дезинфиковани сваки дан - каже Мићић.

Градоначелник Бијељине најавио је да ће у Аграрном фонду бити успостављена телефонска линија путем које ће пољопривредници моћи да доставе информације о произведеној роби, након чега ће их запослени у Фонду спојити са лицима која потражују пољопривредне производе.

- Сточна и Кванташка пијаца су затворене и зато морамо да обезбиједимо контакте међу произвођачима и купцима. На овај начин, људи ће директно моћи да оду до домаћинстава у семберским селима и обаве купопродају – каже Мићић.

Он је додао да је Кол-центар у Бијељини јуче контактирало 25 особа и да су обављене четири кућне посјете.

Према ријечима директорке Болнице „Свети Врачеви” Милице Ловрић 62 особе у Семберији се налазе у кућном карантину, а до сада је обављено 30 тестирања на вирус корона.

- Двадесет налаза је негативно, четири позитивно, а за шест лица чекамо резултате. Молим грађане за стрпљење, искреност и одговорност. Препорука Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске је да вршимо тестирања на основу индикација које постављају епидемиолог и инфектолог, тако да и даље не можемо узимати узорке од особа које то саме желе или су само уплашене – рекла је Ловрићева.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић навео је да је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона стабилна и да је под надзором 1.225 лица.

- Заражени који се налазе у Дому ученика су стабилног здравственог стања, и што је најважније, без тегоба и симптома заразе - истакао је Миловановић.

У Републици Српкој, закључно са 29. мартом, новим вирусом корона заражено је 200 особа, а једна је преминула.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана