У БиХ готово 200 хиљада особа старијих од 30 година живи с родитељима

Г.С.
У БиХ готово 200 хиљада особа старијих од 30 година живи с родитељима

САРАЈЕВО - Највише младих старијих од 25 година, који су у посљедње вријеме напустили Босну и Херцеговину, иселио је у земље Европске уније. У БиХ је и велики број незапослених младих, а скоро 200 хиљада њих старијих од 30 година живи с родитељима.

Не располажемо подацима о томе колико је младих напустило БиХ у посљедње вријеме, али према подацима земаља пријема, земље у које се најчешће исељавају наши становници су ЕУ земље (Њемачка, Хрватска, Аустрија, Словенија и сл.), речено је Фени из Агенције за статистику БиХ.

Када је ријеч о незапослености младих у нашој земљи, Анкета о радној снази 2020. показује да предњаче они од 20 до 24 године са завршеном средњом школом. Највећи број младих који имају завршену вишу школу, факултет, магистериј и докторат, а незапослени су, има између 25 и 29 година.

Анкета такође показује и да велики број младих који су незапослени (од 20 до 39 година) има само завршену основну школу или је без школе.

Из Агенције напомињу како је ријеч о подацима из анкете о радној снази, која се проводи у складу с ЕУ регулативама и не треба их упоређивати с подацима из евиденција завода за запошљавање због методолошких разлика. 

Поред тога, велики број младих особа у БиХ још увијек живи с родитељима. До новијих података нисмо успјели доћи, но само оних који су старији од 30 година, а и даље живе с родитељима, према посљедњем попису становништва, има готово 200 хиљада. 

"Према подацима из пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године, од укупног броја особа старијих од 30 година и више, 186.090 живи с родитељима. У тај су број урачунате особе које живе с оба родитеља или само с једним, а проматране су како брачне тако и ванбрачне заједнице", кажу из Агенције за статистику БиХ, преноси Фена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана