У Београду служен парастос за жртве "Олује"

СРНА
Foto: СРНА

БЕОГРАД - У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за убијене Србе у злочиначкој хрватској акцији "Олуја" извршеној прије 26 година.

Парастосу су присуствовале породице страдалих, представници удружења погинулих, несталих и избјеглих из Хрватске, као и бројни прогнани Крајишници.

Послије парастоса, који је служио Његово преосвештенство епископ осијечко-пољски и барањски Херувим, уз саслужење архијереја Српске православне цркве, положени су вијенци и цвијеће на споменик погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године у Ташмајданском парку.

Прочитана су имена убијених у "Олуји", којих је, према евиденцији "Веритаса", 1.185, док се 692 особе још увијек, 26 година од злочиначке акције, воде као нестале.

Предсједник Удружења породица страдалих и несталих "Суза" Драгана Ђукић рекла је након парастоса да је породицама несталих најтеже.

"Фамилије које су сахраниле своје најмилије имају неки мир. Ставиле су тачку на тај период и могу да запале свећу. Породице несталих живе у неизвесности и њихова агонија траје и за њих `Олуја` још траје", истакла је Ђукићева.

Према њеним ријечима, удружења погинулих и несталих учинила су све да сазнају истину о својим најмилијима, али нису успјела јер институције Хрватске неће да сарађују.

И предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да правде за жртве "Олује" нема због опструкција из Хрватске, али и због понашања њених западних ментора.

"Кључни проблем је у двоструким аршинима западних центара моћи, који готово три деценије заступају безочну и врхунску лаж да су Срби једини кривци за ратове на простору бивше Југославије", указао је Линта.

Према његовим ријечима, западни моћници су најодговорнији што се Срби проглашавају злочиначком страном, док се муслимани, Хрвати и Албанци приказују као жртве тобожње "великосрпске агресије" и наводни борци за слободу.

"То је трагична чињеница, због које Хрватској не пада на памет ни да преиспита своју злочиначку прошлост, а камоли да казни одговорне за злочине у `Олуји` и у другим злодјелима над српским народом у Хрватској", рекао је Линта.

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир сматра да правде за жртве највећег етничког чишћења у Европи послије Другог свјетског рата неће бити све док је Хрватска у могућности да крши преузете уговоре и договоре.

"Хрватска је учинила све да опструише сваки договор и процес, а међународна заједница, која јој је помогла у томе, и даље је и нијема и глува. Сви злочини над Србима у Хрватској због тога су остали некажњени", рекао је Будимир, додајући да се плаши да ће тако и остати, имајући у виду понашање Хрватске и западних сила.

У акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба. На списку "Веритаса", закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих, од којих је 65 одсто цивила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана