У августу наставак извоза меса у Турску

Срна
У августу наставак извоза меса у Турску

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и Федерације БиХ Шемсудин Дедић договорили су се данас са представницима турске компаније “Тарекс” да извоз меса из БиХ у Турску буде настављен у августу, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

На састанку у Сарајеву, који је организовао Кошарац, договорено је и да се од турске стране захтијева повећање квоте за 2.000 тона у овој години, чиме би отворена квота била 5.000 умјесто досадашњих 3.000 тона меса.

Истакнуто је да у овој години није искориштено више од 2.000 тона одобрене квоте и да ће она бити искориштена у периоду од августа до децембра, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац, Пашалић и Дедић сагласни су да би се извозом залиха меса, насталих због смањеног локалног конзума усљед пандемије вируса корона, додатно заштитила домаћа производња.

У том контексту договорено је увођење новог модела који би био у употреби од наредне године, а који би подразумијевао да надлежна министарства из Републике Српске и Федерације БиХ финансирају дио откупа меса који је намијењен за извоз у Турску, чиме би се утицало на значајно повећање квоте извоза меса у ову државу.

Министри су информисали представнике компаније “Тарекс” о усаглашеном ставу да је у процесу извоза меса неопходно имати једнак третман компанија из Републике Српске и Федерације БиХ које су сертификоване од надлежних инспекцијских органа БиХ и Турске.

На састанку је наглашено да ће се инсистирати на откупу примарне домаће производње како би пројекат извоза меса у Турску био и производног карактера, а не само трговинског.

Саговорници су усагласили да надлежна министарства наредних дана контактирају турску страну и разговарају о договореним активностима и унапређењу извоза меса из БиХ у Турску.

Компанија “Тарекс” послује у оквиру турске Уније пољопривредних кредитних задруга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана