У ауто-школама незадовољни: Нови тестови збуњују и предаваче

Данијела Бајић
У ауто-школама незадовољни: Нови тестови збуњују и предаваче

БАЊАЛУКА - У ауто-школама у Републици Српској кажу да нови каталог тестова за полагање возачког испита не збуњује само кандидате, него и предаваче, јер, како тврде, садржи сувишна и питања без адекватних објашњења.

Примјена новог каталога тестовних питања, које је израдило Министарство комуникација и транспорта БиХ, требало би да почне 1. јула, а власници ауто-школа упозоравају да ће, уколико се поменути документ не коригује, кандидатима бити много теже да савладају теорију. 

Власник бањалучке ауто-​школе “Мир” Миленко Јаћимовић тврди да не постоји званични уџбеник по којем би се кандидати спремали за полагање по новом каталогу, у којем стоје питања без било каквих одговора.

- Овај посао радим 26 година и никад нисмо имали овакав проблем. И актуелни каталог има збуњујућих питања, али се кандидати уз помоћ предавача успијевају припремити - казао је Јаћимовић за “Глас Српске”.

Власник ауто-школе “Свјетлосни знаци” из Требиња Драган Бутулија истакао је да нови каталог тестних питања садржи сувишна питања.

- Какве везе има возач са пречником неког саобраћајног знака, није он саобраћајни инжењер да мора то да зна. Питања нису усклађена са прописима и само ће довести до тога да кандидати теже полажу, односно да теже долазе до практичног дијела - казао је Бутулија.

Новим каталогом тестова није задовољан ни власник ауто-школе “Семафор” из Дервенте Драго Ђукић, који каже да би надлежни требало да га још једном анализирају, прије него што почне његова примјена.

Коментар на ове тврдње власника ауто-школа из ресорног министарства јуче нисмо добили. Раније су из овог ресора истакли да је у фокусу њиховог рада унапређење рада ауто-школа, чему у прилог иде и објава новог каталога тестовних питања за област И.

- Очекујемо да ауто-школе у потпуности спроводе теоретски дио обуке, како би кандидат за возача усвојио потребна знања, а не само спремао одговоре на питања, као што је данас случај у неким ауто-школама. Надамо се да ће бити настављена измјена и осталих области питања за теоретски дио обуке - истакли су раније у Министарству комуникација и транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана