У 2019. години затечена 333 радника без уговора о раду

Srna
У 2019. години затечена 333 радника без уговора о раду

БАЊАЛУКА - Инспектори су у Републици Српској у прошлој години од укупно контролисаних 13.550 радника код послодаваца затекли њих 333 који нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања, речено је у Срни у Инспекторату.


Из Инспектората наводе да је ријеч о прелиминарним подацима, додајући да је у току израда годишњег извјештаја о раду Инспектората Републике Српске за 2019. годину.

У 2018. години инспектори су на раду затекли 392 радника који нису имали регулисан радни однос са послодавцем у складу са законом, док је 2017. године тај број износио 532.

"Сузбијање непријављеног рада и сиве економије континуирано је у фокусу дјеловања Инспектората Републике Српске. Осим редовних контрола, рад инспектора је често организован у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда, као и у сарадњи са другим надлежним органима", наглашавају у Инспекторату.

Ангажовање радника на црно најчешће се констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

"У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности. На основу доступних података о резултатима извршених контрола евидентно је да се број радника на црно‚ смањује кроз године", наводе из Инспектората.

Републичка инспекција рада је у прошлој години по различитим основама послодавцима изрекла казне у вриједности од око 1.000.000 КМ, од чега се око трећина односи на рад на црно и закључивање и примјену уговора о раду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана