Тужилаштво БиХ води истрагу против одговорних за гранатирање Добоја

Срна
Тужилаштво БиХ води истрагу против одговорних за гранатирање Добоја

ДОБОЈ - Тужилаштво БиХ води истрагу у предмету гранатирања Добоја у периоду ратних дејстава од 1992. до 1995. године током којег је смртно страдало 99 цивила, а 322 су рањена.

Из Тужилаштва БиХ Срни је речено да се предмет налази у фази истраге, да се саслушава велики број свједока и прикупља бројна материјална документација, након чега ће услиједити доношење једне од тужилачких одлука.

Ријеч је о предмету против лица чији су иницијали А.Н, Б.Х, М.Х, Ш.А, С.Џ, Х.И, А.М. и Б.М, који је до 2012. године водило Окружно јавно тужилаштво Добој, када је према одлуци Суда БиХ прослијеђен Тужилаштву БиХ.

Из Полицијске управе Добој и Окружног јавног тужилаштва Добој Срни је раније речено да су извјештаји о злочинима против човјечности и ратним злочинима против цивилног становништва, а који се односе на гранатирање ужег и ширег подручја града Добоја, те обухватају и високопозициониране официре такозване Армије БиХ, достављени Тужилаштву БиХ на поступање.

Из Полицијске управе Добој наводе да су 26. децембра 1995. године Окружном јавном тужилаштву Добој поднијели кривичну пријаву против девет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва, а 13. новембра 2001. године и посебан извјештај као допуну претходне кривичне пријаве против једног лица.

Истом Тужилаштву је 30. марта 2012. године поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу против једног лица због постојања основа сумње да је починило кривична дјела злочини против човјечности.

Добојска полиција је 15. децембра 2017. године Тужилаштву БиХ у Сарајеву поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу против једног лица због постојања основа сумње да је починило кривично дјело злочини против човјечности.

Из Окружног јавног тужилаштва у Добоју наводе да су ранијем периоду водили истрагу по поднесеној кривичној пријави против укупно осам лица чији су иницијали А.Н, Б.Х, М.Х, Ш.А, С.Џ, Х.И, А.М. и Б.М, због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва, а у вези са гранатирањем Добоја у периоду ратних дејстава од 1992. до 1995. године.

Осумњиченима је стављено на терет да су у својству заповједника и чланова штаба војних формација Армије БиХ планирали, издавали наредбе, односно учествовали у доношењу одлука о издавању наредби неселективних артиљеријско-ракетних напада на градско језгро и цивилне циљеве у граду Добоју и његовој околини, усљед којих је погинуло и рањено више лица, те причињена знатна оштећења на стамбеним и другим објектима.

Овај предмет је, у складу са обавезама из Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ, достављен на преглед и оцјену Суду БиХ, који је рјешењем од 10. јануара 2012. године, предмет прослиједио Тужилаштву БиХ.

У Добоју о страдању 99 убијених и рањена 322 цивила, од којих је већи број као посљедицу имао инвалидност, током гранатирања Добоја са околних муслиманских положаја током ратног сукоба, свједочи спомен-плоча постављена у градском парку, поред неколико биста народних хероја из Другог свјетског рата.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић оцијенио је да предуго траје деветогодишња истрага Тужилаштва БиХ у предмету гранатирања Добоја у периоду ратних дејстава од 1992. до 1995. године и да то није добро.

Јеринић је навео да је требало да сви процеси у предмету гранатирања буду окончани још прије 10 година, а одговорни почионици санкционисани.

Он је додао и да се не може мијешати у рад правосудних институција БиХ, али сматра да свако ко је починио злочин, на било којој страни, мора да одговара.

"Али, то не утврђујем ја већ институције које су за то задужене", изјавио је новинарима Јеринић. Он сматра и да неефикасност Суда и Тужилаштва БиХ константно враћа народе са овог подручја у историју.

"Моје опредјељење и размишљање је да историју или прошлост не смијемо заборавити. Радује ме што је Добој мултиетичан, град отворен за све и једино градећи садашњост можемо се надати будућности", навео је Јеринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана