Тужилаштво БиХ: Подигнута оптужница за прање новца у износу од 300.000 евра

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против два физичка и исто толико правних лица који се терете за прање новца у износу од 300.000 евра.

Оптужница је подигнута против Емира Беговића (30) рођеног у Грачаници, Сеада Жила (58) рођеног у Зеници, те правних лица "Глобал промет" из Грачанице, чији је директор и одговорно лице Беговић, и "Виндзор група" из Завидовића, чији је директор и одговорно лице оптужени Жило, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете да су од 8. до 18. марта прошле године, у вријеме трајања пандемије вируса корона, у својству директора и одговорних лица у овим фирмама, по претходном договору, ради прибављања противправне имовинске користи правним лицима која заступају, довели и одржавали у заблуди директора љубљанске фирме "Лабена" и оштетили ово правно лице.

Беговић и Жило су, свјесни чињенице да не располажу медицинским средствима - трослојне медицинске/хируршке маске за лице, и не могу их произвести, јер нису регистровани као произвођачи медицинских средстава нити посједују производне погоне за производњу медицинских средстава, довели и одржавали у заблуди директора "Лабене" при склапању и реализацији купопродајних уговора о испоруци ових маски, укупне количине 3.850.000 комада, те на тај начин прибавили имовинску корист у износу од 300.000 евра, а на штету ове словеначке компаније.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела прање новца и превара у привредном пословању, за шта се терете и а правна лица "Глобал промет" и "Виндзор група".

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 14 свједока, међу којима и страних држављана, позивањем стручних вјештака, те прилагањем веће количине доказног материјала.

У овом предмету остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама Словеније, наводе из Тужилаштва.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана