Тужилаштво БиХ: Подигнута оптужница против Радета Мацуре

Срна
Тужилаштво БиХ: Подигнута оптужница против Радета Мацуре

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Радета Мацуре (58), који се терети за злочин починјен у лјето 1992. године у мјесту Турјак код Градишке.

Оптуженом се на терет ставлја да је у јуну 1992. године, у својству командира чете Прве градишке бригаде Војске Републике Српске, поступао противно одредбама Женевских ковенција о заштити цивила за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је Мацура, као командир заједно са нјему подређеним војницима, 23. јуна 1992. године током претраге терена наишао на групу лица бошнјачке националности, међу којима су биле и три жене, из мјеста Козарац у Приједору.

Оптужница га терети да је према цивилима неовјечно поступано, након чега су жене убијене, а тијела су им пронађена, ексхумирана и идентификована 2003. године.

У оптужници се наводи да је Мацура непосредно командовао војном акцијом, да је био присутан на мјесту догађаја и директно учесвовао у акцији са нјему подређеним војницима, те да је пропустио да предузме неопходне и разумне мјере да починиоци буду процесуирани и кажнјени.

Мацура се терети да је тиме починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 41 свједока, као и вјештака војне струке, уз прилагање и извођење 125 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана