Туристе из Кине "заробио" вирус корона

Милијана Латиновић
Туристе из Кине "заробио" вирус корона

БАЊАЛУКА - Природне љепоте и културно-историјски споменици у Српској и БиХ протеклих година били су мамац за све већи број посјетилаца из Кине којих ће по свему судећи ове сезоне бити знатно мање јер због епидемије у својој земљи, изазване вирусом корона, масовно отказују путовања.

Туристичке бисере у Српској, Кинези углавном посјећују у оквиру балканских тура у којима "крстаре" регионом, а због ситуације изазване смртоносним вирусом већ су отказали око 60 одсто аранжмана у Србији. 

Директорица Туристичке организације Републике Српске (ТОРС) Нада Јовановић каже да смањење броја кинеских туриста у Србији и осталим државама у региону, аутоматски значи мање посјетилаца из најмногољудније земље свијета и код нас.

- Нажалост вирус корона је изазвао проблеме у свим сегментима, па тако и у туризму. Очекујемо да ће се број посјетилаца из Кине у овој години смањити, с обзиром на тренутну ситуацију са епидемијом - рекла је Јовановићева за "Глас Српске" и додала да су Кинези лани у Српској остварили 8.848 ноћења.

Она истиче да Кинезе махом привлаче споменици из Другог свјетског рата, те да су на њиховим путовањима незаобилазни национални паркови "Козара" и Сутјеска", те Бањалука и Требиње.

Директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић каже да је било најављено неколико група из Кине за ову годину, али да им се, од појаве вируса корона, туроператери не јављају.

- Током прошле године имали смо неколико група туриста из Кине - рекао је Павловић.

Гости са Далеког истока веома често посјећују југ Српске, а у Требињу је лани забиљежено 5.500 ноћења Кинеза.

- Рано је давати било какве прогнозе али сигурно да ће се посљедице вируса корона одразити и на туризам Српске. Све туре планиране за фебруар и март су одгођене - рекао је директор Туристичке организације Требиње Марко Радић.

Директор Туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона Андрија Кршић истиче за "Глас Српске" да се протеклих година број туриста са Далеког истока константно повећавао.

- Очекивали смо да ће тај тренд бити настављен и у овој години, међутим, вирус је изазвао велику забринутост и страх, тако да Кинези отказују доласке - казао је Кршић, нагласивши да су Кинези карактеристични гости који у оквиру десетодневних балканских тура обилазе и знаменитости БиХ.

Кинези су у прошлој години били најбројнији страни гости у Кантону Сарајево, а у Туристичкој заједници тог кантона кажу да је лани регистровано 66.392 туриста из Кине.

Са посљедицама вируса корона суочавају се многе земље свијета, међу којима и Русија, чији би туристички оператери могли бити на губитку од скоро 47 милиона долара у фебруару и марту због недолазака кинеских туриста. Из тамошње Асоцијације туристичких оператера тврде да би руски туризам могао да изгуби око 490 милиона долара у периоду од маја до септембра уколико се кинески туристи не врате у Русију током љета.
 

Забране

Поједине земље увеле су ограничења за посјетиоце из Кине како би спријечиле евентуално ширење вируса корона. Русија је привремено забранила улазак кинеских држављана у земљу који долазе из образовних, приватних и туристичких разлога, а ови прописи на снагу ступају данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана