Труло бразилско месо сије страх у Српској

Маријана Миљић
Труло бразилско месо сије страх у Српској

Бањалука - Афера глобалних размјера која је избила послије открића да је Бразил извозио труло месо посијала је страх и у РС јер подаци надлежних институција показују да су пошиљке са месом из највеће земље Јужне Америке стизале и на наше тржиште.

Полиција у Бразилу открила је да су највећи извозници продавали покварену говедину и живину с фалсификованим инспекцијским потврдама. Бразил, који је водећи свјетски извозник говедине и пилетине и има клијенте у око 150 земаља, суочио се с тврдњама полиције да су произвођачи меса годинама подмићивали санитарне инспекторе како би одобрили продају поквареног меса. Власти још нису објавиле појединости о локацијама на којима су пронађени покварени производи, али су навеле да су у појединим случајевима коришћене канцерогене материје како би био прикривен мирис поквареног меса. Амбасадор ЕУ у Бразилу Жоао Кравињо написао је на друштвеној мрежи "Твитер" да жели потпуно и хитно појашњење бразилског Министарства пољопривреде у вези са овом афером.

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ потврдила је јуче да је на тржиште БиХ увезено месо из Бразила. Навели су да су у 2016. години на домаће тржиште стигле 162 тоне меса из Бразила у вриједности од 516.751 КМ. Увоз је настављен и у овој години, а до 15. марта пласирано је 27 тона меса из Бразила у вриједности од 100.629 марака.

Домаћи пољопривредни произвођачи истичу да постоји велика могућност да је бразилско месо сервирано и на трпезу наших грађана. Они истичу да су у више наврата упозоравали да сав свјетски отпад завршава у БиХ и да их не би чудило ако се покаже да је труло месо из Бразила завршавало у нашим тањирима.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да сав отпад завршава на нашем тржишту.

- Месо из Бразила које је завршило у некој од земаља Европе сигурно је на крају пласирано и грађанима БиХ. Велике количине тог сумњивог меса завршавају сваке године на нашем тржишту. Ово није први пут да се такво нешто дешава, имали смо и случајеве када је месо кенгура из Аустралије увезено на домаће тржиште - казао је Усорац.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да је неуређена БиХ добра подлога за шверцере меса и трговце који и пошиљке најгорег квалитета могу да увезу и покварене производе пласирају домаћим грађанима.

- Сасвим је могуће да је заражено месо из Бразила завршило у некој од сусједних земаља и на крају препаковано извезено у БиХ. То ме уопште не би чудило кад знам шта се дешава - казао је Маљчић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић јуче није одговарао на телефонске позиве, тако да смо остали ускраћени за информације о томе да ли је и шта предузето у вези са афером која тресе пола свијета. Нисмо успјели да ступимо у контакт ни са директором Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомиром Калабом.

Домаће

Произвођачи у Српској истичу да грађани треба да купују искључиво домаће производе.

- За сада су само ти производи безбједни, док су сви остали сумњивог квалитета и поријекла - казали су произвођачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана