Трудноћа и беба нису препрека за развод

Анита Јанковић-Речевић
Трудноћа и беба нису препрека за развод

Бањалука - Уставни суд РС оцијенио је да члан Породичног закона, којим је прописано да муж нема право на тужбу за развод брака за вријеме трудноће жене и док њихово дијете не наврши годину дана, није у сагласности са Уставом Српске.

Судије Уставног суда сматрају да оваква одредба доводи до различитог третмана брачних супружника у погледу могућности подношења тужбе за раставу брака у наведеном периоду.

- Оспореним прописивањем прави се разлика међу супружницима без објективног и разумног оправдања. Приликом ове оцјене Уставни суд није занемарио чињеницу да су жена у току трајања трудноће, те мајка и дијете до његове навршене прве године, нарочито осјетљиве категорије, те да и по Уставу уживају посебну заштиту - саопштено је из Уставног суда РС након јучерашње сједнице.

Према оцјени Уставног суда, Породични закон садржи бројне друге механизме који обезбјеђују заштиту интереса мајке и дјетета и који путем императивних норми јасно дефинишу међусобна права и обавезе, издржавања супружника који нема довољно средстава за живот, као и њихове дужности и права у погледу бриге и издржавања заједничке дјеце.

- Оспореном одредбом дошло је до повреде уставних гаранција о забрани дискриминације, као и права на приступ суду као сегменту права на правично суђење из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода - наведено је у образложењу суда.

Адвокат Бојан Микановић сматра да је одлука Уставног суда РС потпуно оправдана јер у исти положај ставља и мушкарце и жене.

- Жене су имале право да поднесу захтјев за развод брака и у периоду трудноће али и ако је заједничко дијете млађе од годину тако да су мушкарци заиста били у неравноправном положају. Ако је дозвољено жени да поднесе тужбу за развод брака у поменутом периоду зашто то исто не би могао урадити и мушкарац - рекао је Микановић. 

Додао је да су протеклих година долазили мушкарци који су хтјели да се разведу али нису били упућени у закон.

- Када бих им рекао да немају право различито су реаговали, али углавном су то биле помирљиве реакције. Већина њих није ни дочекала да истекне вријеме да поднесе тужбу јер је у међувремену супротна страна подносила захтјев за развод с обзиром да је имала право на то - рекао је Микановић.

Иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности спорног члана Породичног закона поднијело је троје Модричана и то Милош Ђурић, Бранислав Ђурић и Нада Милић. Све три иницијативе су поднесене у јулу прошле године.

Универзитет

Судије Уставног суда РС утврдиле су да одредба члана шест Правилника о поступку избора органа Универзитета, факултета, Академије умјетности и Института за генетичке ресурсе, као ни одлука о додатним условима за одбрану докторске дисертације на Универзитету у Бањалуци, коју је донио Сенат те високообразовне установе, није у сагласности са Уставом Српске и Законом о високом образовању. Неуставна је и одлука о доношењу Регулационог плана дијела центра урбаног подручја Власенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана