Труднице у Прњавору и Дервенти порађају само кад је хитно

Милијана Латиновић
Труднице у Прњавору и Дервенти порађају само кад је хитно

Прњавор - Иако нису затворили породилиште, у Прњавору на свијет долази новорођенчад само у хитним случајевима, док остале труднице на порођај одлазе у веће регионалне центре.

Потврдила је то за “Глас Српске” директорица прњаворског Дома здравља Светлана Малић, нагласивши да и даље инсистирају на измјени правилника који је прије непуне двије године довео у питање опстанак породилишта у Прњавору и Дервенти.

Према том правилнику, за функционисање породилишта неопходно је постојање операционих сала, савремене опреме и анестезиолога, а све с циљем што веће безбједности породиља и беба, што породилишта у поменутим општинама нису имала.

- Писали смо Министарству здравља и социјалне заштите РС и тражили пролонгирање неких рокова да бисмо нашли најбољу опцију за опстанак породилишта. Мислим да нам је то свима сада веома важно, ако узмемо у обзир чињеницу да се Српска бори за опстанак наталитета - рекла је Малићева.

Додала је да труднице збрињавају само када је пород већ почео и када је ризично по мајку и бебу да их шаљу у Бањалуку или друге велике центре.

- У просјеку се десе један до два хитна случаја мјесечно - истакла је она и подсјетила да породилиште у овој локалној заједници постоји још из времена Аустроугарске.

На породилиште у Дервенти стављен је катанац 31. октобра прошле године, с обзиром на то да нису успјели испунити прописане услове, а нису жељели да доводе у опасност породиље и новорођенчад.

Руководство дервентског Дома здравља се тада са општином договорило да одшколују анестезиолога, међутим, недавно су одустали од тога.

- Одустали смо од тога јер уколико на снази остане овај правилник нама један анестезиолог не значи ништа.

Специјализацију анестезиолога преузеће Универзитетски клинички центар РС.

Тренутно нам је потребнији педијатар, тако да смо једну младу докторицу послали на специјализацију из те области, јер би двије докторице које раде требало да иду у пензију за коју годину - рекао је директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран.

Подсјетио је да се у породилишту у тој општини раније рађало и до 160малишана годишње.

Због затварања породилишта у Дервенти крајем прошле године били су принуђени да трудницу породе у Служби хитне помоћи, јер није било времена да стигне до најближе болнице.

Република Српска има девет болничких породилишта и једно у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци.

Породилишта у Дервенти и Прњавору функционисала су у оквиру примарне здравствене заштите.

 

Запослени

Светлана Малић је истакла да нико од медицинског особља које је раније радило у породилишту није и неће остати без посла.

- Сви љекари раде и даље у гинеколошким амбулантама, настављамо тај дио посла, тако да ниједно радно мјесто није доведено у питање - рекла је Малићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана