Тривићева и Гајанин потписали протокол о студентској пракси

Срна
Тривићева и Гајанин потписали протокол о студентској пракси

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписала је данас у Бањалуци са ректором бањалучког Универзитета Радославом Гајаниним протокол о стручној пракси студената.

Протокол који је закључен између ресорног министарства и Универзитета у Бањалуци уређује начин и вријеме обављања стручне праксе студената Универзитета у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука, као и установама основног и средњег васпитања и образовања које имају сједиште на подручју града Бањалука.

Тривићева је рекла да је данас и званично потписан протокол о стручносј пракси студената у оквирима наставних предмета педагошке групе, што значи да ће студенти чије ће будуће занимање бити у предшколским установама, основним и средњим школама, моћи да обављају практичну наставу.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске кроз овај протокол ће отворити широм врата свих основних и средњих школа за студенте и стручну праксу, а исто тако смо усагласили са установом Центар за предшколско васпитање и образовање да ће студенти који похађају предшколство моћи стручну праксу да обављају у предшколским установама", рекла је Тривићева.

Она је додала да је ово један од корака којим ресорно министарство покушава да унаприједи квалитет будућих наставника, професора или васпитача, истакавши да се најбоља знања управо стичу кроз практичну наставу. "Као што смо договарали практичну наставу наших средњошколаца са послодавцима, ми смо с друге стране сада послодавац који отвара врата управо студентима који су будући наши запосленици", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је најавила да ће се у скорије вријеме идентичан протокол потписати и са Универзитетом Источно Сарајево. Ректор бањалучког Универзитета захвалио је Тривићевој за иницијативу да се реализује овакав протокол који дефинише стручну праксу за оне студијске програме који образују будуће наставнике, професоре и васпитаче.

"Протоколом је дефинисан начин извођења стручне праксе за ове студијске програме и искрена захвалност и у име Универзитета у Бањалуци, али и у име чланица Универзитета, ријеч је о шест чланица Универзитета који управо образују овакве кадрове", рекао је Гајанин.

Он је нагласио да је стратешки циљ Универзитета у Бањалуци повећање удјела стручне праксе, односно практичног дијела наставе на свим студијским програмима у Бањалуци.

"Један од видова дефинисања стучне праксе је и потписивање и овог протокола који дефинише начин извођења праксе за педагошку групу оних студијских програма који образују поменуте кадрове", казао је Гајанин.

Он је рекао да на Униветрзитету потписују низ протокола са компанијама било приватним или јавним, у којима студенти имају праксу.

"Сада је значајно већи удио стручне праксе, односно практичног дијела наставе на свим студијским програмима који се изводе на Универзитету у Бањалуци", закључио је Гајанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана