Тривић: За дефицитарна занимања обезбијеђене стипендије

Срна
Тривић: За дефицитарна занимања обезбијеђене стипендије

БАЊАЛУКА- Упис у средње школе у Републици Српској почиње у понедјељак, 14. јуна, а осим нових занимања која су просперитетна у области нових технологија, ученици могу да се одлуче и за дефицитарна занимања за која су и ове године обезбијеђене стипендије, рекла је Срни министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је изразила наду да ће ученици, сходно успјеху у основној школи, уписати жељено занимање према талентима и афинитетима које имају, али и да ће бирати на основу сазнања о профилима који су потребни на тржишту рада. „Листом дефицитарних занимања обухваћена су 23 занимања у 33 школе у 22 јединице локалне самоуправе, а планирано је укупно 756 ученика. За њих ће бити обезбијеђене мјесечне стипендије од 100 КМ и превоз на мјесечном нивоу за вријеме трајања наставне године“, рекла је Тривићева.

Она је напоменула да ова занимања Министарству делегирају локалне заједнице, Привредна комора, Унија удружења послодаваца Српске, Занатско-предузетничка комора, с циљем да се образовање прилагоди потребама тржишта рада у сегменту стручних школа.

„Подстицаји су мотивација за ученике да упишу дефицитарна занимања која не треба посматрати и идентификовати као занате, јер то могу бити и четворогодишње школе за које мањка интересовања ученика, али је потреба за њима на тржишту рада“, истакла је Тривићева.

На листи дефицитарних занимања су монтер суве градње, молер и фасадер у Грађевинској школи Бањалука, агропрерађивач у Пољопривредној школи Бањалука, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, затим оператер савременим технологијама у бањалучкој Техничкој школи, те техничар моделар обуће и дизајнер модни техничар у Политехничкој школи Бањалука. Дефицитарна занимања су и техничар моделар обуће у Машинској школи Мркоњић Град, бравар-заваривач у Средњошколском центру „Петар Кочић“ Шипово и у Техничкој школи Градишка, дизајнер модни техничар у Средњој стручној и техничкој школи Градишка. На листи дефицитарних занимања су и алатничар и бравар-заваривач у Средњошколском центру „Ђуро Радмановић“ Нови Град, електричар-електроинсталатер у Електротехничкој школи Приједор, те месар у Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор и кувар у Угоститељско-економској школи Приједор.

У Центру средњих школа „Петар Кочић“ Србац дефицитарно занимање је бравар-заваривач, а у Центру средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор и у Средњој школи „Никола Тесла“ Теслић то су бравар-заваривач и обрађивач метала резањем, у Средњошколском центру „Јован Дучић“ Теслић посластичар. Дефицитарна занимања су и електричар-електроинсталатер у Средњошколском центар „Михајло Пупин“ Дервента, инсталатер и обрађивач метала резањем у Техничкој школи Добој, те руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова и возач моторних возила у Саобраћајној и електро школи Добој.

На листи дефицитарних занимања су и пекар и посластичар у Угоститељској и трговинској школи Добој, ауто-механичар у Средњошколском центру „Никола Тесла“ Вукосавље, агропроизвођач у Средњошколском центру „Јован Цвијић“ Модрича и у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина, затим обрађивач метала резањем у Техничкој школи „Михајло Пупин“ Бијељина.

Осим тога, на листи дефицитарних занимања су и тесар и каменорезац-керамичар у Средњој стручној школи Јања, руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова у Техничком школском центру Зворник, бравар-заваривач у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ Власеница. Дефицитарна занимања су и електричар-електроинсталатер у Средњошколском центру „Милутин Миланковић“ Милићи, конобар и кувар у Средњошколском центру Пале, ауто-електричар и ауто-механичар у Средњој школи „28. јуни“ Источно Ново Сарајево, електричар-електроинсталатер у Средњошколском центру „27. јануар“ Рогатица, те кувар и агропроизвођач у Центру средњих школа Требиње и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулика, те електричар-електроинсталатер у Техничкој школи Требиње.

Нова занимања која ће средњошколци моћи да упишу су оператер савременим технологијама у бањалучкој Техничкој школи, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике у техничкчим школама Бањалука и Требиње, техничар мултимедија у Политехничкој школи Бањалука и Средњошколском центру Костајница.

У Грађевинској школи у Бањалуци нова занимања су фасадер и монтер суве градње, које је новина и у Центру „Заштити ме“, затим агротехничар у Пољопривредној школи Бањалука, Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор, Центру средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор, у Стручној и техничкој школи Дервента, те у Средњошколском центру „Јован Цвијић“ Модрича. Агропроизвођач је ново занимање у Пољопривредној школи Бањалука, Центру средњих школа Требиње, Средњошколском центру „Јован Цвијић“ Модрича, као и у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина.

Царински техничар ново је занимање у Угоститељско-економској школи Приједор, Центру средњих школа „Петар Кочић“ Србац, Центру средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор, Стручној и техничкој школи Дервента, те у средњошколским центрима „Никола Тесла“ Шамац, „Петар Кочић“ Зворник, „Источна Илиджа“ у Источној Илиджи, „27. јануар“ Рогатица, „Иво Андрић Вишеград“ и „Голуб Куреш“ Билећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана