Тривић: Важно да ученици стекну практична знања

Срна
Тривић: Важно да ученици стекну практична знања

БАЊАЛУКА - Заједнички циљ Министарства просвјете и културе Републике Српске и Уније удружења послодаваца је да ученици, који заврше средње стручне школе, стекну сва потребна практична знања и буду у потпуности оспособљени за рад у компанијама, речено је на састанку ресорног министра Наталије Тривић и предсједника Уније Саше Тривића.

Саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом приликом избора дефицитарних занимања у средњим школама, које ће стипендирати Влада Српске.

“Констатовано је и да ће се и у наредном периоду уписне политике прилагођавати потребама привреде, те је разговарано о унапређењу пројектне сарадње у области опремања кабинета за практичну наставу у школама”, саопштено је из Министaрства просвјете и културе Српске.

Тривићева је изразила задовољство што је у школској 2020/21. години у 27 јединица локалне самоуправе у 32 школе реализован упис 591 ученика у 21 дефицитарно занимање.

“Измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању предвиђено да се практична настава реализује код послодавца најмање у обиму од 25 одсто укупног обима часова практичне наставе”, рекла је Тривићева.

Она истиче да ће повећањем праксе ученици имати прилику да стичу знање и праксу на квалитетнији начин, а послодавци ће имати прилику да на вријеме обезбиједе квалитетне раднике са којима ће дугорочно моћи повећати квалитет и обим производње.

Тривићева је најавила да ће и даље бити организоване обуке за менторе који ће код послодаваца бити задужени да ученицима преносе знање у току обављања праксе, као и да је од наредне године планирна активна едукација наставног кадра практичне наставе код послодаваца.

На састанку је разговарано и о активностима у области основног васпитања и образовања у вези са професионалном оријентацијом ученика завршних разреда основних школа.

Тривићева сматра да је потребно наставити са развојем дуалног образовања и формирати регионалне савјете за повезивање образовања и тржишта рада који би, као контакт тачка, имали континуирану сарадњу са привредницима и локалним самоуправама с циљем да се уписне политике прилагођавају регионалним потребама привреде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана