Тривић: У плану дигитализација садржаја још седам уџбеника за осам предмета

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У основним школама у Републици Српској дигитализовани су садржаји 19 уџбеника за 22 наставна предмета, а до краја године у плану је дигитализација још седам уџбеника за осам наставних предмета, рекла је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Тривићева је навела да је основним школама од 2018. године испоручено више од 1.200 наставничких и 2.900 ученичких лаптопа распоређених у 150 е-учионица, а у плану је наставак опремања основних и средњих школа рачунарском опремом у овој и у наредној години.

"Употреба нових технологија у процесу извођења наставе у потпуности је усклађена са знањем које ученици треба да стекну током школовања, али на нов и занимљивији начин", истакла је Тривићева, која је данас у Основној школи "Змај Јова Јовановић" присуствовала часу географије уз употребу дигиталних садржаја уџбеника.

Она је напоменула и да се дигитални алати користе у комбинацији са класичним методама учења за оне лекције и области гдје је то сврсисходно, те да се на тај начин могу постићи најбољи ефекти учења.

Професор географије у Основној школи "Змај Јова Јовановић" Остоја Ћергић рекао је да је дигитализација уџбеника право рјешење и новина коју су са радошћу прихватили и професори и ђаци.

"Ученици су веома мотивисани за овакав рад, јер им је доступно виртуелно путовање кроз разне земље, што има остаје у сјећању", рекао је Ћергић.

Он је навео да се из географије дигитални уџбеник примјењује из шестог, седмог и деветог разреда, те да се осјети разлика у постизању знања ученика на часовима из дигитализованих и традиционалних уџбеника.

Директор школе Дијана Богдановић рекла је да ова школа има четири електронске учионице, у којима се одвија настава из дигиталних уџбеника.

Богдановићева је рекла да овај начин извођења наставе знатно олакшава рад наставника, али и учење, јер је ђацима много занимљивије да уче на лаптопу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана