Тривић: Препознати напори да се уписују занимања потребна тржишту рада

Срна
Тривић: Препознати напори да се уписују занимања потребна тржишту рада

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је први уписни рок у средње школе прошао уредно, те да су препознати напори да се уписују занимања неопходна тржишту рада, што је и један од главних циљева развоја средњег образовања.

Тривићева је навела да је на састанку са предсједницима актива директора средњих школа у Српској анализиран упис у средње школе и на који начин се препознају политике развоја образовања.

“Када је ријеч о подстицајима која је Влада Српске предвидјела за ученике који упишу дефицитарна занимања, забиљежен је одређен број уписа, али ће се коначна информација знати након другог уписног рока, који ће бити одржан почетом сљедеће седмице, 6. и 7. јула”, рекла је Тривићева новинарима.

Она је додала да је фокус стављен на примјену измјена и допуна Закона о средњем образовању, што подразумијева да се већ од септембра очекује већи обим практичне наставе код послодавца.

“Ту је дефинисано да практична настава буде 25 одсто од укупне практичне наставе која је намијењена за средње школе. Тако ће ученици стицати вјештине и компетенције које ће им требати након завршене средње школе, уколико одлуче да не наставе образовање”, рекла је Тривићева.

На састанку је било ријечи и о наставку активности када је ријеч о стручном оспособљавању код послодаваца.

“У првој години спровођења ових активности имали смо око 100 потписаних уговора са привредним субјектима који су подразумијевали плаћену ученичку праксу”, рекла је Тривићева.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је крајем прошле године донесена уредба којом је прецизирано да у Српској има 106 занимања у 14 струка.

“За сва нова занимања, која ће ученици похађати од септембра, урадићемо нове програме за прве разреде, а за свих 106 занимања смо урадили планове с циљем да промјене буду само у стручном образовању, са повећаним бројем часова праксе”, навео је Дамјановић.

Он очекује да ће највише промјена бити у средњем стручном и техничком образовању, те да је планирано да се о реформи гимназија говори наредне године.

“Према подацима, у свим локалним заједницама осим у Бањалуци, интересовање ученика за гимназију је веома слабо, а разлог за то је вјероватно и то што она већ дуги низ година функционише по истом плану и програму”, рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић оцијенила је да реформа образовања подразумијева сарадњу свих инстанци, додајући да очекује да ће ученици 1. септембра кренути са нормалном наставом.

Она је истакла да су ученици, професори и директори школа у претходном периоду успјешно ријешили веома тешке и комплексне задатке који су се наметнули у ванредним околностима изазваним епидемијом вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана