Тривић: Предшколским васпитањем и образовањем обухваћено 28 одсто дјеце

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- Предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено је 28 одсто дјеце, пто је за пет одсто више у односу на протекле три године, изјавила је данас министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Тривићева је посјетила Основну школу "Десанка Максимовић" у Станарима у којој се одвија овај програм за око 20 малишана.

Она је истакла да је ресорно министарство законским рјешењима омогућило да простори школе буду уступљени локалним заједницама да би могле повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем будући да мање општине у Српској немају јавне установе за предшколско васпитање.

Она је нагласила да се ово законско рјешење у Станарима, Пелагићеву и у Доњем Жабару показало као најбоље јер је омогућено да дјеца имају једнака права на васпитање и образовање.

"Знамо да вртић не може да замијени ниједна друга инстанца из разлога што се дјеца социјализују, стичу знања и то је увод за основну школу", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, обухват Програма за дјецу у години пред полазак у школу сваке године је око 4.000 дјеце, што је око 40 одсто од укупног броја генерације која полази у први разред.

Из Министарства просвјете и културе саопштено је да је Програмом за дјецу у години пред полазак у школу ове године обухваћено 3.869 дјеце, односно 41 одсто дјеце од укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру ове године треба да крену у први разред.

Програм траје три мјесеца, од почетка марта до краја маја, а ове године у 57 јединица локалних самоуправа у Републици Српској организоване су групе дјеце у 37 предшколских установа и у 82 основне школе, те у једној школи за дјецу са сметњама у развоју.

Влада Републике Српске за Програм за дјецу у години пред полазак у школу издваја 450.465 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана