Тривић: Потпуно неприхватљиви и тенденциозни Салкићеви наводи

Срна
Тривић: Потпуно неприхватљиви и тенденциозни Салкићеви наводи

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је потпуно неутемељен, неприхватљив и тенденциозан позив потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића на игнорисање обиљежавања Светог Саве у школама Српске.

Реагујући на изјаву Салкића, Тривићева наводи да је потпредсједник Српске добро упознат о одлукама Уставног суда Републике Српске по питању личности Светог Саве који не вријеђа национални интерес ниједног народа у БиХ, па тако ни бошњачког народа.

"Свети Сава је обављао значајне активности и по питању међународне образовне и културне сарадње и био поштован као узорна личност не само међу православцима већ и међу муслиманима и римокатолицима", истакла је Тривићева.

Тривићева подсјећа да из тог разлога Министарство просвјете и културе од прошле године додјељује Светосавску награду истакнутим учитељима и наставницима у основним и средњим школама, те васпитачима у предшколским установама, за остварене изузетне резултате у образовању Републике Српске.

"Ученици и наставници у лику Светог Саве могу видјети примјер љубави према мудрости, доброти, знању, вјештинама, али и према свим људима, те због тога сматрам да би било веома корисно да се просвјетитељски рад Светог Саве изучава и цијелој БиХ", закључила је Тривићева.

Министарство просвјете и културе Републике Српске реаговало је на позив потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића на игнорисање обиљежавање Светог Саве у школама Републике Српске које је оцијенио неприхватљивим.

Салкић је навео да се прослава Светог Саве "намеће као прослава свим ученицима, наставницима и родитељима, те да је представља "православизацију образовног процеса, системску дискриминацију и својатање образовног процеса само за ученике Србе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана