Тривић: Од наредне године очекује се повећање плата од три и пет одсто у области просвјете и културе

Срна
Тривић: Од наредне године очекује се повећање плата од три и пет одсто у области просвјете и културе

БАЊАЛУКА - Радници у области просвјете и културе од наредне године могу очекивати повећање плата од пет и од три одсто, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је навела да је план да се радницима плате до 1.000 КМ повећају за пет одсто, док ће онима са примањима изнад овог износа то повећање износи три одсто.

-Ово је четврто повећање плата у континуитету, те показује опредијељеност Владе да цијени рад и залагање радника у просвјети и култури, те да све чинимо како бисмо им створили што боље услове за рад и омогућили да буду адекватно плаћени - рекла је Тривићева новинарима, након састанка са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационим друштвом Српске Срђаном Рајчевиће и предсједником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драганом Гњатићем.

Она је навела да ће у буџету за наредну годину за исплату бруто плата бити 340 милиона КМ, за све буџетске кориснике у оквиру Министарства просвјете и културе из основног и средњег образовања, институција културе, институција специјалног и умјетничког образовања и ђачких домова.

Рајчевић је изразио задовољство јер су се стекли услови за повећање плата, а које се односи и на област високог образовања и студентског стандарда.

-Ово повећање ће значајно допринијети кућним буџетима запослених у овим секторима, али и да у ресору високог образовања задржимо све младе асистенте да остану овдје и дају свој максимум у раду - рекао је Рајчевић.

Гњатић је напоменуо да ће осим на овај начин, плате радницима у образовању и култури бити повећане и путем смањења укупне стопе доприноса, за 1,8 одсто на бруто плату.

-То повећање се односи на све раднике у Српској, па тако и раднике у овим ресорима. Синдикат ће у наредних неколико дана доставити своје приједлоге да на што поштеније, коректнији и квалитетнији начин уредимо ову област - рекао је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана