Тривић: Језик и писмо идентитет једног народа

СРНА
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да су језик и писмо основа идентитета једног народа и да их је потребно његовати.

Тривићева је на обиљежавању Дана Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци истакла да је потребно да сви заједнички, како Универзитет, тако и ресорно министарство, његују српски језик и писмо и едукују будуће генерације.

Она је у изјави новинарима истакла да је Дан Филолошког факултета добар повод да се анализирају и саберу добри резултати које је остварио овај факултет. "Конференција која је организована у сарадњи са Министарством просвјете и културе Идентитети и насљеђе је од немјерљивог значаја како за стручну тако и за широку јавност Републике Српске", рекла је Тривићева.

Она је навела да је та конференција имала значајне одразе у јавности о питању културног насљеђа, идентитета и зашто је важно да сви његујемо српски језик и писмо

. "Министарство једном или два пута годишње организује конференције што се тиче научног степена и укључења академске заједнице, а у континуитету проводи кампању Читајмо заједно која има потпуну рефлексију на читалачку публику у Републици Српској", рекла је Тривићева.

Декан Фололошког факултета Биљана Бабић рекла је да се дан Светих Ћирила и Методија обиљежава и као Дан Филолошког факутета и многих других образовних установа широм словенског свијета, нагласивши да је национална филологија од изузетног значаја за сваки народ и сваку државу.

"Српски језик и књижевност је имао једну благу путању пада претходних година, међутим од прошле године кренули смо узлазном путањом и наших 18 уписаних студената рјечито говори о томе", рекла је Бабићева.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Филолошки факултет Универзитет у Бањалуци основан 2009. године, а настао је издвајањем филолошких студијских програма из окриља Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

"Од 2009. године Филолошки факултет успешно развија научне области за које је матичан Филолошки факултет.

Ми смо посебно задовољни са наставом и наставним процесима на студијским програмима прије свега Српски језик и књижевност, затим изучавање страних језика и књижевности", рекао је Гајанин.

Он је додао да се изучавају енглески, њемачки, италијански, француски и руски језик и књижевност, а у припреми је изучавање кинеског језика, те да се очекује упис првих студената из студијског програма Синологија у оквиру кога ће се изучавати кинески језик. Гајанин је додао да је Филолошки факултет мјесто гдје се изучавају и неформално језици, у оквиру одговарајућих подорганизационих јединица као што су Центар за руски језик и књижевност, Центар за грчки језик и књижевност.

"Од прије неколико мјесеци ту се изучава и турски језик, тако да једноставно на Филолошком факултету отприлике на који год језик да помислимо можемо да изучавамо", рекао је Гајанин.

Он је нагласио да је Филолошки факултет обезбиједио изучавање српског језика за странце и додао да Универзитет у Бањалуци има план да у наредном периоду обезбиједи упис страних студената, а да у оквиру студирања на Универзитету у Бањалуци, упоредо, Филололшки факултет обезбиједи изучавање српског језика до нивоа "Б један".

Поводом овог значајног датума за Филолошки факултет свечану бесједу је одржала директор Института за српски језик САНУ из Београда Софија Милорадовић.

Свечаности су, поред министра Наталије Тривић и ректора Гајанина, присусутвовали и декани и продекани факултета Бањалучког универзитета, награђени професори и пријатељи Филолошког факултета, а додијељена су и признања најуспјешнијим студентима Филолошког факултета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана