Тривић: Изградња двије школе у наредној години

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске прихватила је данас иницијативу о изградњи подручне основне школе у бањалучком насељу Паприковац и објекта основне школе у Источном Новом Сарајеву чија реализација је планирана за наредну годину, изјавила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је рекла новинарима да су изградњу подручног одјељења Основне школе "Иво Андрић" иницирали становници бањалучке мјесне заједнице Паприковац, те да је таква иницијатива проистекла пошто се велики број дјеце са тог подручја излаже ризику прелазећи већи број фреквентних саобраћајница.

Она каже да је ријеч о подручном одјељењу од првог до петог разреда и да том подручју гравитира више стотина дјеце, која похађају четири основне школе, а неке нису ни близу њиховог насеља.

Тривићева је навела да је у Источном Новом Сарајеву предвиђена изградња основне школе, с обзиром на то да би ту основну школу похађало 800 дјеце, а што је иницирала та локална заједница.

"Добили смо елаборат о оправданости изградње те школе у складу са законом", нагласила је Тривићева.

Она каже да у вези са иницијативом за изградњу подручне одновне школе у бањалучком насељу Ада, од града, који је иницијатор, још није достављен потребан елаборат и техничка спецификација услова за изградњу.

Тривићева је поводом вршњачког насиља у школи у Невесињу рекла да је за сваку осуду такво поступање ученика и да је Министарство наложило просветној и предагошкој инспекцији да посјете школу и сагледају узроке зашто је до тога дошло.

"Недопустиво је да се вршњачко насиље све чешће дешава у самим школама и поражавајуће, те су потребни додатни напори да се заједнички ради на умањивању те појаве која је у порасту и код нас и у земљама региона", нагласила је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана