Тривић: До краја полугодишта настава у школским клупама

Срна
Тривић: До краја полугодишта настава у школским клупама

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се настава до краја полугодишта може нормално одвијати у свим основним и средњим школама у Српској, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Тривићева је након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем, подсјетила да је у протеклих мјесец 12 основних школа, од којих седам у Требињу, обустављало наставу у школама.

- Према тренутним подацима, све те школе данас завршавају са наставом на даљину и од понедјељка настављају наставу у школама - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, стање у школама је задовољавајуће и под контролим.

Кад је ријеч о ученицима позитивним на вирус корона, Тривићева је рекла да је у основним школама тренутно 105 активних случајева, а у средњим школама 119.
Трићева је нагласила да сви директори школа и кризни штабови локалних заједница могу да поднесу иницијативу Министарству просвјете и културе о обустави наставе у школама за одређен период и прелазак на онлајн наставу уколико сматрају да то диктира епидемиолошка ситуација.

- Током зимског распуста, који ће трајати до 21. јануара, пратићемо епидемиолошку ситуацију и видјећемо да ли је то вријеме да се ученици врате у школске клупе или ћемо продужити зимски распуст уколико епидемиолошка ситуација то буде захтијевала - навела је Тривићева.

Она је подсјетила да сва дјеца која се налазе у изолацији наставу могу да прете путем интернета или на програму РТРС-а.
Кад је ријеч о платама радника у просвјети и култури, Тривићева је напоменула да је Влада Српске ове године реализовала повећање плата просвјетним раднциима.

- У овом тренутку не можемо да кажемо да ће тако бити и наредне године зато што је примарно да се сачува здравствени систем. Нама је веома важно да сачувамо садашњи ниво плата и ми ћемо у томе успјети и неће бити смањења плата - истакла је Тривићева.
Она је захвалила свим просвјетним радницима у Српској, који, како је навела, свакодневно улажу огроман напор да у отежаним условима преносе знање ученицима и раде са њима.

Драган Гњатић поновио је да ће се настава до краја првог полугодишта одвијати по школском календару.
- Оно што је битно за просвјетне раднике јесте да неће бити смањења плата и накнада - рекао је Гњатић.

Он је додао да је у Српској мали број просвјетних радника позитивних на вирус корона, те да се у свим школама поштују препоруке и мјере надлежних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана