Тривић: Бесплатно предшколско васпитање за дјецу са потешкоћама и без родитељског старања

Срна
Тривић: Бесплатно предшколско васпитање за дјецу са потешкоћама и без родитељског старања

БАЊАЛУКА - Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је Влада на данашњој сједници утврдила приједлоге измјена и допуна три закона из области васпитања и образовања, а једна од најважнијих новина је омогућавање бесплатног похађања предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и без родитељског старања.

Тривићева је истакла да је ријеч о приједлозима измјена и допуна закона о предшколском, основном и средњошколском васпитању и образовању.

- Раније је планирано да ови приједлози закона буду упућени у Народну скупштину, али с обзиром на паузу у скупштинском засједању због вируса корона сада ћемо их по хитном поступку упутити на разматрање и усвајање. То чинимо првенствено да бисмо створили услове да све што смо планирали Акционим планом за реформу образовања почнемо примјењивати од септембра, а у супротном бисмо изгубили годину дана - рекла је Тривићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Говорећи о предложеним измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, Тривићева је истакла да ће новац за бесплатно похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и без родитељског старања бити обезбијеђен из републичког буџета, те да је то дио популационих мјера.

- У неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама гдје не постоје предшколске установе биће омогућено школама за дјецу са сметњама у развоју и установама социјалне заштите да обављају дјелатност предшколског васпитања и образовања у оквиру посебног одјељења или организационе јединице. Желимо да и у тим локалним заједницама омогућимо да дјеца могу да похађају предшколско васпитање и образовање - навела је Тривићева.

Према њеним ријечима, у закон је уграђен и програм пред полазак у школу који је реализован претходних година у сарадњи са предшколским установама.

- Понудили смо могућност да се тамо гдје нема предшколских установа овај програм може одвијати у основним школама да бисмо обухватили што више дјеце. Такође, омогућили смо и организовање центара за инклузивно васпитање и образовање - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, измјене у области основног васпитања и обрзовања односе се на иновирање наставног плана и програма и иновативни приступ извођењу и организацији наставе као што је предвиђено Акционим планом за реформу образовања.

- Због тога је било потребно увођење нових законских одредби. Оне се првенствено односе на организовање факултативне наставе како би дјеца у складу са својим интересовањима и склоностима могла да изаберу одређене предмете које желе да похађају у оквиру факултативне наставе - истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, прописано је и на који начин ће бити обављан инспекцијски надзор рада запослених у школама, те планирано доношење правилника о стандардима уџбеника за основне и средње школе да би знали како треба да изгледа садржај уџбеника и шта дјеца треба да науче.

Тривићева је рекла да се предложене измјене Закона о средњошколском васпитању и образовању односе на разраду даљих активности у вези са средњим стручним школама и дефинисање да умјетничка школа може бити музичка, балетска и ликовна.

- Прописали смо да практична настава код послодавца обухвата до 25 одсто укупне практичне наставе, а уведен је и термин пројектна настава која се разликује од практичне наставе. Појам умјетничка школа често је био генерализован и није се тачно знало шта подразумијева, а сада смо дефинисали која су то занимања. У складу са тим увели смо нову струку култура и умјетност - рекла је Тривићева.

Министар просвјете и културе је додала да је у циљу наставка дигитализације дата могућност да се упис ученика може обавити и електронским путем.

Влада Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању којим је дефинисано организовање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање ради помоћи предшколским установама у раду са дјецом са сметњама у развоју.

С обзиром на то да многе предшколске установе немају запослене стручне сараднике дефектологе, логопеде и остале, ресурсни центри би процјењивали и предлагали установи прилагођене планове и програме за свако дијете који би садржавали и конкретне мјере и активности за рад, вршили савјетодавни рад са родитељима, обуке за васпитно-образовне раднике и остало.

Измјенама су прописане мјере бесплатног похађања предшколске установе за дјецу без родитељског старања и за дјецу са сметњама у развоју.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању којим је створен правни основ за доношење Правилника о стандардима квалитета уџбеника у Републици Српској, као и Правилника о стандардима рада педагога, психолога, социјалног радника и дефектолога у васпитно-образовним установама Српске.

Примарна сврха стандарда је да допринесу унапређењу васпитно-образовног процеса кроз унапређење квалитета рада свих запослених у стручним службама, те истовремено да се нагласи значај рада стручне службе и њихов допринос у раду са дјецом.

За ученике који исказују посебна интересовања предвиђено је да се организује факултативна настава.

На сједници Владе утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању којим је предвиђено да се практична настава реализује код послодавца највише у обиму од 25 одсто од укупног обима часова практичне наставе, као и да се за ученике са сметњама у развоју обезбјеђује прилагођавање радног мјеста у односу на његове могућности и врсту инвалидитета.

С циљем повезивања образовања са тржиштем рада прописано је успостављање институционалне сарадње Министарства просвјете и културе, Републичког педагошког завода и Привредне коморе ради спровођења дуалног образовања, као и овлаштење Привредној комори за провјеру испуњености услова за извођење практичне наставе код послодавца, те увођење ментора као лица којег одређује послодавац који реализује практичну наставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана