Трифковић: Оксигена терапија спасила многе животе

Срна
Трифковић: Оксигена терапија спасила многе животе

БИЈЕЉИНА - Оксигена терапија која се користи у бијељинској, али и у свим болницама у Републици Српској спасила је многе животе и било каква негативна прича о томе не стоји, изјавила је начелник Пулмолошког одјељења Болнице “Свети врачеви” у Бијељини Слађана Трифковић.

Трифковићева је истакла да оксигена терапија ни у ком случају није узрок лошијег здравственог стања и да пацијенти у бијељинској болници никада нису имали било какав проблем.

Према њеним ријечима, оксигена терапија је само помагала, опоравило се више од 90 одсто пацијената који су били на оксигеној терапији у овој здравственој установи.

“Дешавале су се компликације, погоршања здравственог стања, летални исходи, али то су све били облици болести у смислу тешке пнеумоније, тромбоза коју узрокују разне друге болести”, додала је Трифковићева.

Она је додала да је у Болници “Свети врачеви” највећи број пацијената до сада излијечен захваљујући, између осталог, оксигеној терапији, као дијелу терапије.

Трифковићева је напоменула да прате и пацијенте који долазе на контроле у постковид периоду, до шест мјесеци, некада и дуже, а углавном се опорављају и немају никаквих посљедица у вези са терапијом.

Када је ријеч о пацијентима хоспитализованим у ковид болницу, Трифковићева је навела да су углавном са тежим клиничким сликама од којих је око 90 одсто на терапији, а 16 има кисеоничку подршку, односно оксигену терапију у високим дозама.

Она је поновила да не постоји ниједна информација из бијељинске Болнице, нити било које у Републици Српској да је неко имао проблем у вези са оксигеном терапијом.

“Мислим да би, прије свега, пажњу требало скретати на лоше епидемиолошко стање, а прича о оксигеној терапији која је лоша заиста не стоји”, рекла је Трифковићева и додала да се кисеоник у свим болницама Републике Српске набавља из истог извора.

Она је указала да се епидемиолошка ситуација погоршава, како у окружењу, тако и у Бијељини, те навела да се у ковид болници тренутно налази 80 пацијената, те да је у посљедњих 48 часова на болничко лијечење примљен 21 пацијент, док је у посљедњих десетак дана готово двоструко увећан број пацијената.

“Пуно је већи број заражених пацијената који се лијече амбулантно што исто указује на погоршање епидемиолошке ситуације”, рекла је Трифковићева, апелујући да се поштују епидемиолошке мјере.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана