Трибину "Од Козаре до Саве" у Меморијалном музеју на Козари

Танјуг
Foto: Илустрација

КОЗАРА - Музеј жртава геноцида из Београда, у сусрет обиљежавању јубилеја 30 година од оснивања, сутра ће од 12 часова организовати трибину “Од Козаре до Саве” у Меморијалном музеју на Козари, саопштила је ова установа.

Осим трибине која се реализује у сарадњи са Меморијалним музејом на Козари у Републици Српској, сутра ће бити приказан и познати документарно - играни филм “Србија већа од страха: предавање о тишини професора Павловића” према сценарију Божидара Кнежевића и у режији Ивице Видановића.

Комплетан програм ће бити реализован у просторијама Музеја Националног парка Козара, на пределу и врху Мраковица, а на трибини ће учествовати кустоси Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина и Стефан Рађоковић.

Како наводе из Музеја жртава геноцида, програм је намењен грађанству и ученицима средњих школа, а за циљ има обогаћивање и објективизацију знања из националне прошлости, са посебним акцентом на феномен страдања припадника нашег народа у бројним оружаним сукобима током претходног века.

На почетку трибине, уз уводни део, који излаже кустос Бојан Арбутина, биће приказан споменути филм ,,Србија већа од страха” у продукцији Музеја жртава геноцида, посвећен обележавању 80. годишњице масакра извршеног од стране Немаца у октобру 1941. године у Крагујевцу и околини.

Получасовни филм осветљава судбине тих жртава и сниман је на аутентичним локацијама стрељања и где се данас налази спомен-парк „Крагујевачки октобар“.

Премијера је била на датум страдања - годишњице злочина, 21. октобра 2021. на Другом програму РТС-а, и касније је стављен на Јутјуб канал Музеја жртава геноцида, продуцента остварења.

Филм се одвија кроз причу из перспективе професора и директора Крагујевачке гимназије, мајке убијеног дечака, немачког официра и дечака сведока стрељања.

Улоге у филму тумаче: Јелена Ковачевић, Хаџи Ненад Маричић, Радомир Николић и Страхиња Берић, а нараторка је Биљана Ђуровић.

Захваљујући „Филмским новостима“ у филму су коришћени и аутентични снимци, коју су ретко или никада приказивани.

Значајан допринос филму је дао историчар Станиша Бркић, који је 18 година истраживао крагујевачку трагедију и иза себе оставио неколико важних дела од којих је најзначајније „Име и број“.

За време годишњице, у октобру 2021, само недељу дана, у музеју "21. октобар" у Крагујевцу, посетиоци су први пут могли да виде поруке стрељаних ђака и грађана Крагујевца, које се иначе чувају у трезору музеја.

Трибина на Козари ће након филма бити настављена предавањем кустоса Стефана Радојковића о страдању цивилног становништва, у систему јасеновачких логора, са посебним освртом на страдање народа са Козаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана