Трговци у БиХ "прикривено" продају рекламне кесе

klix.ba
Трговци у БиХ "прикривено" продају рекламне кесе

Иако је продаја пластичних кеса које имају логотип или назив трговца специфична област коју регулише Закон о заштити потрошача у БиХ, новчане санкције у случају злоупотребе се разликују по ентитетима.

Из Федералне управе за инспекцијске послове (ФУИП) су навели како се у члану 17. Закона о заштити потрошача БиХ продаја омота (кесица, посебног папира и др.) који има логотип и/или назив произвођача и трговца не смије наплаћивати потрошачима приликом куповине.

Међутим, у Федерацији БиХ скоро ниједан трговац не ставља лого или назив компаније на пластичне врећице, већ само боје препознатљиве за компанију те се то не може санкционисати. Тако су федералним тржишним инспекторима "руке везане" када је ријеч о наплати, јер на тај начин трговци настоје "прикривено" продавати рекламне кесе.

У 2019. години федерални тржишни инспектори су извршили 358 прегледа приликом којих је издато 508 прекршајних налога у износу од 823.900 КМ.

"Донесено је 68 управних мјера - рјешења о отклањању недостатака. Највећи број изречених мјера се односи на непрописно декларисање производа и представке грађана које су у највећој мјери везане за рекламације производа и услуга. ФУИП није запримио ниједну представку грађана везану за продају рекламних омота (кесица, посебног папира и др.), док смо запримили четири представке о употреби боја трговца или произвођача на ПВЦ кесама, што се у поступку инспекцијског надзора не може третирати као логотип или назив произвођача и/или трговца у складу с одредбама Закона о заштити потрошача у БиХ", навели су из ФУИП-а.

Иначе, законски прописана новчана казна за зарачунавање омота купцима, који има логотип и/или назив произвођача или трговца износи од 2.500 КМ до 5.500 КМ за правно и од 500 КМ до 1.000 КМ за одговорну особу.

"Такође, наглашавамо да федерални тржишни инспектори имају задатак да и у оквиру инспекцијских надзора над примјеном Закона о унутрашњој трговини контролишу изглед и наплату ПВЦ кеса, те да у току њих нису наишли на неправилности код контролисаних привредних субјеката. Осим наведеног, федерални тржишни инспектори су у току 2019. године извршили 16 циљаних надзора над примјеном Уредбе о накнадама за пластичне кесе трегерице те утврдили да сви контролисани субјекти надзора плаћају законску накнаду за стављање кеса трегерица у промет, у складу с Уредбом чија је сврха смањење обима употребе ПВЦ кеса како би се заштитио околиш", истакли су из ФУИП-а.

С друге стране, у Републици Српској је од почетка ове године извршено више од 30 контрола у трговачким објектима и у седам случајева је потврђено да су трговци потрошачима наплаћивали врећице супротно законским одредбама и забрањена им је продаја спорних кеса. Како су нам навели из Инспектората РС-а ријеч је о великим трговачким ланцима који су потрошачима нудили брендиране врећице.

И они су такође подсјетили на исте законске одредбе које важе и за Федерацију БиХ.

"Након проведених контрола нисмо запримили нове жалбе грађана да су трговци наставили наплату врећица. Уколико трговац поступи супротно законским одредбама, за њега као правну особу предвиђена је казна од 1.000 КМ до 5.000 КМ, а за одговорну особу и трговца подузетника од 500 КМ до 2.500 КМ", рекли су из Инспектората РС-а.

Из тржишне инспекције РС-а су нагласили како су и претходних година исто поступали на основу информација које су добили од грађана (потрошача) о томе да трговци наплаћују кесе супротно законским одредбама.

"Инспектори су затицали различите ситуације, у одређеним случајевима на врећицама је био истакнут логотип, врећице су бојом асоцирале на конкретног трговца, јер је ријеч о бојама које су препознатљиве за тај објект, на њима је истакнут слоган који трговац користи у маркетиншке сврхе и слично. У наведеним случајевима републички тржишни инспектори су изрицали новчане казне путем прекршајних налога и забрањивали даљњу продају спорних врећица, јер се недвосмислено ради о рекламном материјалу, чиме је прекршен Закон о заштити потрошача", појаснили су из Инспектората РС-а.

Додали су и то да су поједини трговци на одлуку о забрани продаје кеса које упућују и асоцирају на знак и логотип трговца улагали жалбе Министарству трговине и туризма РС-а те да су оне одбијене као неосноване, а након тога је покренут и управни спор пред надлежним судом.

"У пресуди Окружног суда у Бањој Луци још из 2017., у управном спору тужба трговца је одбијена као неоснована, гдје је суд потврдио да спорна кеса својим обиљежјима недвосмислено упућује на трговца те да је одредба члана закона која регулише ово питање управо и уграђена у закон како би се избјегле ситуације да трговци на 'прикривени' начин продају купцима своја рекламна средства. Сходно већ постојећој одлуци суда надлежна инспекција ће поступати у контролама које предстоје", истакли су.

Још једном су из Инспектората РС-а напоменули да трговци могу продавати кесе које су без рекламних ознака произвођача или трговца, знака, слогана и слично, као и сву осталу робу.

"За исте мора бити формирана цијена путем калкулације цијена и морају бити задужене у пословној документацији. Такође је неопходно издати рачун, као и за сву осталу робу. Сви трговци у РС-у обавезни су да се придржавају важећих закона", поручили су.

И из Федералне и републичке инспекције су навели како грађани требају пријавити све уочене неправилности у складу са законским одредбама и да то могу учинити путем телефона или е-маила који су назначени на званичним страницама ових институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана