Трговци и угоститељи изгубили пола милијарде КМ

Анита Јанковић Речевић
Трговци и угоститељи изгубили пола милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Да трговци, угоститељи и други привредни субјекти у систему фискализације сабирају огромне губитке због пандемије вируса корона свједоче подаци Пореске управе РС према којима је промет преко фискалних каса у првом полугодишту ове године смањен за 556,25 милина КМ у односу на исти период лани.

Према подацима Пореске управе, укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској у периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године године износио је 3,189 милијарди марака, док је у истом периоду лани та бројка достигла 3,745 милијарди  КМ.

Економисти истичу да је пандемија вируса корона изазвале озбиљне посљедице на тржишту и смањила куповну моћ потрошача, у чему виде неке од разлога за пад промета на који је утицала и чињеница да добар дио дјелатности прољетос није радио дуже од мјесец због уведених мјера заштите од вируса корона.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да је 556 милиона КМ огроман пад и да није неочекиван у том обиму, без обзира на услове пословања у другом кварталу. 

- На сцени је присутно свеопште смањење потрошње. Грађани су у страху од губитка посла, смањења плата и уопште будућности због чега и те како трпи потрошња. Људи који имају уштеђевину чувају новац јер не желе улазити у инвестиције и за већину становништва храна је приоритет у куповини. Многи чак и ту гледају да уштеде па купују јефтиније намирнице како би што више смањили трошкове - рекао је Грабовац.

Додао је да је смањен долазак становништва из дијаспоре, као и да су опале њихове дознаке које су биле значајан извор додатних прихода многим домаћинствима у Српској.

- Све то је утицало на пад промета што даље за собом повлачи друге проблеме попут смањења добити, могућности исплате плата, до смањених основица за опорезивање - навео је Грабовац. 

Снежана Шешлија, извршна директорица добојског Удружења грађана “Толеранцијом против различитости” које се бави заштитом потрошача, истиче да је осим смањене куповне моћи грађана, на тањи промет, утицало и затварање знатног броја малих продавница протеклих мјесеци. 

- На подручју које покрива наше удружење доста малих, услужних продавница је затворено јер нису могле да послују под условима које је створила пандемија тако да је то један од разлога зашто се смањио промет. Такође, примјетне су и мање гужве у великим центрима, грађани купују намирнице на акцијама и не праве залихе - навела је Шешлија.

Контроле

У Пореској управи РС кажу да су за годину дана од примјене новог Закона о фискалним касама, којим су прописане строже казне за неиздавање фискалних рачуна, казнили послодавце са 2,87 милиона КМ.

-  Од 1. јула прошле године, од када је закон у примјени, до 30. јуна ове године инспектори су извршили 3.141 контролу евидентирања промета преко фискалних каса, а због утврђених неправилности изрекли су 1.427 прекршајних налога са новчаним казнама. Истовремено, инспектори су у том периоду за 88 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана - рекли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана