Трећи покушај вантјелесне оплодње у иностранству биће рефундиран

Анита Јанковић Речевић
Трећи покушај вантјелесне оплодње у иностранству биће рефундиран

БАЊАЛУКА - Парови који се боре са стерилитетом након два неуспјешна покушаја вантјелесне оплодње у Српској, трећи поступак, уколико желе, моћи ће да обаве о трошку Фонда здравственог осигурања РС у иностранству, а до примјене овог права преостало је још само да Влада обезбиједи новац за те намјене.

Наиме, ово право прописано је Законом о обавезном здравственом осигурању који је ступио на снагу средином септембра прошле године. Његова примјена није била могућа јер се чекало на доношење Програма за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње за 2023. годину, што је Управни одбор Фонда здравства недавно реализовао.

Из Фонда здравства су за “Глас Српске” рекли да је још остало да Влада Српске донесе одлуку о начину финансирања, након чега ће ово право почети да се примјењује.

Додају да је поменутим документом дефинисан начин остваривања права на трећи покушај вантјелесне оплодње изван Српске, те да се захтјев за рефундацију трошкова поступка у здравственој установи са којом Фонд нема закључен уговор подноси њиховој надлежној пословници. 

- Уз захтјев се доставља извод из матичне књиге вјенчаних, медицинска документација у вези са лијечењем неплодности, отпусно писмо и пратећа медицинска документација у вези са поступком вантјелесне оплодње за коју се тражи рефундација трошкова. Такође, прилаже се и отпусно писмо и пратећа документација претходних неуспјелих покушаја у здравственој установи у Српској са којом имамо закључен уговор - навели су у Фонду.

Парови уз захтјев за рефундацију треба да приложе и оригиналан рачун са спецификацијом за плаћене услуге оплодње и документ о извршеном плаћању који гласи на име осигураника или име члана породице осигураног.

- Медицинска и финансијска документација из установе из иностранства доставља се са преводом од стране овлашћеног преводиоца на једном од службених језика у Српској - рекли су у Фонду и подсјетили да се трошкови вантјелесне оплодње рефундирају у складу са цјеновником ФЗО и према годинама живота жене.

Као и до сада, женама до навршене 40. године финансира се поступак у пуном износу, онима од 40. до 42. године 50 одсто од цијене процедуре, док се женама које су старије од 42 године, а добију бебу вантјелесном оплодњом, рефундирају трошкови у потпуности.

У Фонду здравства додају да је поменутим програмом дефинисана и нова услуга, односно замрзавања сперматозоида, замрзавања и чувања ткива тестиса, одмрзавања сперматозоида или ткива тестиса, као и замрзавања и чувања до десет јајних ћелија.

- На овај начин у Српској се уводи нова област у медицини - онкофертилитет која има за циљ да сачува и продужи фертилитет код жена и мушкараца обољелих од малигних болести. Замрзавање репродуктивних ћелија код онколошких пацијената прије излагања терапијама и зрачењима пружа им могућност да касније добију потомство - појаснили су у Фонду.

Предсједница Удружења породица са проблемима стерилитета “Бебе 1” из Зворника Николина Оро каже да су пресрећни што је програм коначно угледао свјетло дана и што парови сада знају које услове треба да испуне за трећи поступак у иностранству.

- Ипак, очекивали смо да ће парови имати обавезу да доставе предрачун клинике из иностранства и да ће потом Фонд њима уплатити новац, јер је то једноставније, а не да се трошкови рефундирају јер је то отежавајућа околност с обзиром на то да ће се људи овако морати задуживати - рекла је Оро.

Нове дознаке

Законом о обавезном здравственом осигурању РС предвиђено је и да се трудницама које се налазе на боловању због чувања трудноће плата исплаћује у пуном износу, односно да се не умањује као што је то било раније.

- Како послодавци не би имали дилема у којим случајевима треба да се исплаћује пуна плата, припремили смо и нове дознаке у којима ће то бити децидно назначено, што ће знатно олакшати и породичним докторима и послодавцима - навели су из Фонда здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана