Требиње: За санацију електро мреже биће уложено 386 милиона КМ

Срна
Требиње: За санацију електро мреже биће уложено 386 милиона КМ

ТРЕБИЊЕ - Предузеће “Електропривреда Републике Српске” у наредних десет година уложиће 386 милиона КМ у санацију електродистрибутивне мреже, најавио је извршни директор за техничке послове у овој фирми Горан Вукоје.

Он је навео да је једна од најважнијих ствари које су електродистрибуције урадиле у протеклом периоду увођенје Скада система који је коштао око четири милиона евра, а успјешно је тестиран у септембру прошле године.

“Неки од бенефита тог система су повећанје безбједности, напајанје са минималним
застојима, квалитет управлјанја теренским радом и најважније - брза интервенција у случају квара на мрежи, а то све резултира квалитетем напајанја потрошача”, рекао је Вукоје новинарима.

Он каже да је у току припрема пројекта управлјанја имовином која је заснована на планском одржаванју опреме и материјала, подацима о старости
мреже и квалитетнијим управлјанјем механизацијом и радном снагом.

“Ово ће омогућити да функционалније функционише рад система дистрибуција”, рекао је Вукоје.

Он је навео да су у прошлој години губици електричне енергије на нивоу пет дистрибуција “Електропривреде Републике Српске” били 10,31 одсто и они су за 0,35 одсто увећани у односу на претходну годину, а разлог за то је епидемија вируса корона.

“Ти губици су мањи од губитака прописаних од Регулаторне агенције за енергетику јер су њихови прописани губици 10,38 одсто. Самим тим, ми смо направили уштеду од више од 1.600.000 КМ”, истакао је Вукоје.

Он је додао да су задовољни “Електродистрибуцијом Добој”, која се уклапа у европске стандарде када је ријеч о губицима електричне енергије.

“Стандардни губици у земљама ЕУ крећу се од 4,5 до шест одсто”, рекао је Вукоје и додао да се “Електродистрибуција Добој” уклапа у тај стандард јер су њихови губици прошле године износили 5,05 одсто.

Он каже да је “Електропривреда Републике Српске” успјела да посљедњих година смањи губитке електричне енергије за више од шест одсто.

“Једна од најважнијих мјера за смањење губитака електричне енергије је увођење мјерних уређаја у систем даљинског очитања, то јесте АММ систем и ту је најбољи резултат показала Електродистрибуција Добој”, навео је Вукоје.

Он је додао да ова електродистрибуција сада има 13.992 уређаја у систему даљинског очитања, односно 69 одсто.

“Прошле године је жЕлектро-Бијељинаж подигла кредит и набавила 20.065 уређаја за очитање и увела у даљински систем очитања око 8.100 уређаја. АММ систем”, навео је Вукоје. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана