Требиње: Техничка школа добила вриједну опрему за практичну наставу

Срна
Требиње: Техничка школа добила вриједну опрему за практичну наставу

ТРЕБИЊЕ - Техничка школа у Требињу данас је добила опрему за извођење практичне наставе, у вриједности од 35.000 КМ, донација Фондације “Хелветас” и требињске Градска управе која ће помоћи наставницима да на бољи начин организују практичну наставу, а ученицима да стекну боље стручне компетенције.

Директор Техничке школе у Требињу Дарко Ракић рекао је новинарима да је ријеч о цнц машини која ће служити ученицима за едукацију, али и опреми за заваривање, мјерне инструменте и другу опрему неопходну за машинску и електро-струку.

“Ријеч је о опремању радионице за практичну наставу за два занимања и то електричар-електроинсталатер и техничар цнц технологија”, рекао је Ракић.

Он је додао да је опрема много недостајала у обуци ученика, те истакао да ће након обуке на овој машини они моћи да раде на комерцијалним машинама које се налазе код привредних субјеката.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће у наредном периоду бити набављена опрема и за Центар средњих школа, учешће града у пројекту је око 30 одсто, а укупна вриједност набавке опреме и обуке је 135.000 КМ.

“Сигурно је да смо лидери у региону кад смо одлучили да обучавамо и школујемо оно што је неопходно привредницима. Надамо се да ће сви ови људи који буду пролазили обуке пронаћи запослење”, рекао је Ћурић.

Координатор за практичну наставу Техничке школе Јелена Леро рекла је новинарима да је ова школа у сарадњи са Фондацијом “Хелветас”, Градском управом Требиње и градском Развојном агенцијом радили на модернизацији практичне наставе за занимања електричар, електро-инсталатер и техничара цнц технологија.

“Циљ овог пројекта био је да се допринесе развоју стручних компетенција, знања и вјештина ученика да се побољша запошљивост и развије пословно окружење. У овиру овог пројекта радили смо ревизију наставних програма за ова два циљана занимања”, рекла је Леро.

Вршилац дужности градске Развојне агенције која је партнер у овом пројекту Бојан Бендераћ рекао је новинарима да је ово потврда сјајне сарадње свих актера учесника у пројекту, те да је Техничка школа добила вриједну опрему која ће бити од помоћи ученицима да стекну знање и вјештине потребне за запослење.

Директор Фондације “Хелветас” Свен Доминковић рекао је да се ова фондација бави побољшањем практичне наставе, а један дио тога је и опремање кабинета, те да Фондација нуди и техничку подршку, обуку професора и ментора и слично.

“Стотињак дјеце ће овдје имати могућност за бољу обуку у будућности и циљ нам је да сва остала дјеца добију исту ту могућност. Требиње је у Републици Српској јако добар примјер успјешне сарадње на овом пољу”, рекао је Доминковић.

Ученик трећег разреда Машинске школе за цнц програмирање Павле Шаренац истакао је да ће набавка цнц машине и опреме за мјерење, бити корисна за ученике те да ће им то помоћи у ефикаснијој и лакшој практичној настави.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана