Требиње: Изложба фотографија поводом 120 година жељезнице

Срна
Требиње: Изложба фотографија поводом 120 година жељезнице

ТРЕБИЊЕ - Изложба фотографија "120 година жељезнице у Требињу, Боки которској и околини" аутора Јосипа Вебера отворена је вечерас у требињској Галерији Музеја Херцеговине.

Изложба је организована поводом 120 година жељезнице на овом подручју и уласка првог воза у жељезничку станицу у Требињу.

Представљене су фотографије жељезница у Требињу, Боки которској и Дубровнику заједно са фотографијама околних крајева кроз које је пруга пролазила.

Аутор изложбе каже да је фотографије о жељезници у овом крајевима почео да скупља још давне 1980. године, као 12-годишњак.

"Написао сам и фото-монографију а ових дана треба да изађе њено треће издање жЖељезнице у Боки которскојж у којој сам обрадио фотографије Херцег Новог, Боке Которске, Требиња, Билеће, Никшића, Поповог поља, Чапљине, све до Сарајева", рекао је Вебер.

Он је позвао грађане да му уступе фотографије из фото-албума како би биле представљене јавности.

"Десетак фотографија са ове изложбе никад и нигдје до сада нису објављене, нити изложене. То су фотографије љубитеља жељезнице из Њемачке од којих сам специјално за ову прилику добио дозволу за презентовање", рекао је Вебер.

Након отварања изложбе приказан је кратак документарни филм снимљен прије 20 година у Зеленици поводом 100 година жељезнице у Црној Гори. У филму су говорили тадашњи жељезнички пензионери и људи који су били савременици жељезнице док је била у функцији.

Изложбу организује Музеј Херцеговине у Требињу под покровитељством Медија центра Железница Србије, а за посјетиоце ће бити отворена до 24. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана