Требамо ли страховати од увоза зараженог меса у БиХ из Европске уније?

Срна
Требамо ли страховати од увоза зараженог меса у БиХ из Европске уније?

Босна и Херцеговина ће у наредном периоду увести ригорозне контроле увозног меса из појединих земаља Европске уније, а све због појаве заразне болести листерије.

Ову информацију потврдио је и министар спољне трговине и економских односа у техничком мандату БиХ Мирко Шаровић.

О овој теми прошле седмице између осталог се разговарало и на састанку и с ентитетским министрима пољопривреде.

Подсјећамо, Босна и Херцеговина увози велике количине говеђег и јунећег меса из ЕУ, али и из других држава свијета.

“Такођер, неопходно је да помогнемо како би што прије почео откуп товних бикова којих у БиХ тренутно има најмање 20.000 спремних за клање”, појаснио је Шаровић.

Министар шаровић додао је да је с ентитетским министирма разговарао и о договореном извозу меса у Турску.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Шемсудин Дедић рекао је да је најважније питање заштита домаће производње и да, осим активности на испуњавању услова за извоз у ЕУ и друга тржишта, треба проводити јаче контроле кад је у питању увоз.

“Ми настојимо да извозимо месо прве и друге класе у ЕУ и Турску, а истовремено увозимо велике количине меса треће и четврте класе. Имамо право да у наредном периоду подузмемо одређене мјере и због заштите здравља становништва и због заштите домаће производње”, нагласио је Дедић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић навео је да у први план треба ставити домаће произвођаче јер је недопустиво да они имају велики број утовљених бикова које не могу да продају а да, при том, увозимо месо из земаља у којим су се појавиле болести попут листерије.

 

Листериоза је иначе заразна болест која често остаје занемарена, а може резултирати прераним породом и побачајем у трудноћи, као и захваћањем централног живчаног система. Листериоза је озбиљна инфекција која настаје уношењем хране контминиране бактеријом Листериа моноцџтогенес. Ово обољење је велики здравствени проблем у Америци и Европи. Болест првенствено погађа особе старије од 50 година, труднице, фетус у развоју, фетноворођенчад и друге особе са смањеним имунитетом. Ризик од оболијевања се може редуцирати надзором над сигурносним мјерама, које спријечавају контаминацију хране са Л. моноцџтогенес у току производње, припреме и складиштења хране.

Да се не ради о малим количинама увозног меса потврђују и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ (СТК БиХ).

Према доступним подацима за ову годину, а закључно с августом, у БиХ је увезено 39.898.306 килограма меса у вриједности од 195.666.018 КМ. Највише смо увозили из Холандије (8.908.918 кг у вриједности 50.635.013 КМ), затим слиједи Италија (6.403.984 кг у вриједности 32.803.013 КМ), на трећем мјесту је Пољска (6.298.362 кг у вриједности од 26.405.865 КМ). Даље слиједи увоз из Аустрије, Њемачке, Хрватске, Словеније, Мађарске, Србије и Белгије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана