Tражи се рјешење за завршетак школске и академске године: Знање ће проћи провјеру, то је сигурно

Ведрана Кулага
Tражи се рјешење за завршетак школске и академске године: Знање ће проћи провјеру, то је сигурно

БАЊАЛУКА - Основци, средњошколци и студенти у Републици Српској, због ширења вируса корона, замијенили су клупе и амфитеатре кућама, из којих на малим екранима и путем онлајн платформи прате наставу, а просвјетни радници поручују да је тренутно најважније да редовно прате градиво јер ће њихово знање сигурно бити провјерено.

Настава за ученике основних школа од 17. марта је организована путем програма Радио-телевизије РС, а од 23. марта почела је настава на даљину за ученике средњих школа и студенте путем платформи на којима добијају материјале и инструкције за рад и размјењују информације са професорима у вези са наставним садржајем и задацима.

Из Министарства просвјете и културе Српске већ су подвукли да ђаци неће изгубити школску годину, а у току су разговори о томе на који начин ће она бити приведена крају, имајући у виду да је готово извјесно да се до краја овог полугодишта неће вратити у клупе.

О завршетку школске и академске године разговарано је прошле седмице на састанку предсједнице РС Жељке Цвијановић са члановима Радног тима за образовање, који чине министарка просвјете и културе Наталија Тривић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Дамјановић је јуче подсјетио да је тада констатовано да посебан акценат треба да буде на проналажењу рјешења за провјеру знања ученика основних и средњих школа, те за одржавање испита за студенте када се за то стекну услови.

- Конкретан приједлог имаћемо до краја маја, а састанака ће у идућем периоду бити више - поручио Дамјановић за "Глас Српске".

Представници основних и средњих школа истичу да је сада фокус на настави на даљину и да ђаци "упију" што више знања. Дио њих је сагласан да би разредни испити, који су предвиђени и важећим актима за поједине ситуације када је редовно стање, а у правилу се полажу у јунском или августовском року, могли бити добро рјешење и у вријеме ванредне ситуације.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да су наставници задужени да прате рад ученика, а да ће касније бити дефинисан коначан модалитет оцјењивања.

- Да ли ће то бити разредни испит или нешто друго, још не знамо. За сада је битно да настава иде и да ђаци могу да уче, а оних који то неће било је увијек и док је настава била у учионици. Ученици су се, као и наставно особље, прилагодили, а видјећемо још како ћемо школску годину привести крају. Битно је да дјеца усвоје знање, а верификоваћемо оцјене сигурно - рекао је Попржен.

Сличан став дијели и његов колега Спасоје Васиљевић, предсједник Актива средњих школа добојске регије, који каже да је свима примарни циљ да ученици усвоје градиво и да добију повратну информацију о постигнућима.

- Потребно је сачекати и видјети колико ће овакво стање  потрајати. Има неколико начина за провјеру знања. Према закону, ако ученик није редовно похађао наставу, полаже разредни испит. Можемо имати и онлајн тестове, али то захтијева измјену закона и тако даље. Мислим да је, с обзиром на то да наставна година траје до 31. августа, могуће створити услове да се ученици оцијене и према важећем закону, односно путем разредног испита - казао је Васиљевић.

Ђаци су, каже, добро одреаговали на нови вид наставе.

- Кључно је да уче. Сигуран сам да ће ниво знања, ако овако наставимо, бити сасвим солидан, а како ћемо оцијенити, видјећемо још - рекао је Васиљевић.

Коначан став чекају и на факултетима, али шаљу исту поруку студентима.

- Надамо се да ће се ситуација смирити до јуна, те да ћемо моћи да, као и до сада, организујемо испитни рок. Априлски рок је пролонгиран до јуна, али углавном студенти неће бити оштећени. Биће рокова - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Међу опцијама које се помињу у академским круговима једна је и безусловни упис године, односно да студентима, на примјер, буде дозвољен упис у четврту годину студија без обзира на број положених испита из претходне године. Кулић каже да још нису размишљали о томе, али да ће два јавна универзитета у РС имати идентичан став у вези са тим питањем.

Неке од ситуација за полагање разредног испита према важећим актима РС

* ако ученик из оправданих разлога није похађао наставу више од трећине годишњег броја часова

* ако је неоцијењен из једног или више предмета

* ако полаже испит из страног језика који није изучавао у школи

* ако му је одобрено убрзано напредовање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана