Траса кроз Бијељину важна за цијелу Српску

Ведрана Кулага
Траса кроз Бијељину важна за цијелу Српску

Бијељина - Република Српска је започела озбиљне припреме у вези са градњом аутопута од Београда до Сарајева, односно дионице која ће пролазити кроз Бијељину.

План активности утврђен је јуче у Бијељини, гдје су се за истим столом нашли предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, као и представници министарстава, републичких институција, народни посланици из Бијељине те чланови Градске управе.

Кључна тема разговора била је најављена изградња аутопута Београд - Сарајево који пролази кроз Бијељину, а Додик је послије састанка нагласио да је утврђена траса тог пута.

Затражио је општу подршку локалне и републичке власти и јавности за тај, како је рекао, велики инфраструктурни пројекат. Српска је, како је навео, изградила 120 километара аутопута и наставља са тим пројектом.

- При избору трасе кроз Бијељину водило се рачуна о ставовима локалног становништва, да не би било негодовања или супротстављања изградњи. Тражи се од државних органа да што прије и на фер начин спроведу поступке изузимања земљишта, а Република Српска ће донијети закон који ће третирати трасу аутопута - додао је Додик.

Уз трасу аутопута, према његовим ријечима, биће пројектован и гасовод као дио “Турског тока”.

- Бијељина је један од стратешки важних градова и радује ме да постоји добра сарадња органа - рекао је Додик.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је за “Глас Српске” да су договорени конкретни кораци и рокови да се овај важан инфраструктурни пројекат био реализован у Српској.

- Постигнута је потпуна сагласност у РС о траси будућег аутопута. Највише времена смо посветили утврђивању послова, односно ко шта треба да ради и у којим роковима како бисмо што прије кренули у реализацију. Аутопут кроз подручје града Бијељина је дуг 37 километара. То је наставак мреже аутопутева Републике Српске, а приоритет је веза са Београдом - нагласио је Трнинић.

Међу првим корацима је, каже, потписивање међудржавних споразума БиХ и Србије како би била дефинисана локација моста и граничног прелаза.

- Морају да буду завршени просторни план Бијељине и питања експропријације - закључио је Трнинић.

Мићо Мићић је разговор са Додиком оцијенио као веома успјешан и навео да је договорен низ врло битних питања за град, а једно од њих је и помоћ при завршетку гасификације Бијељине.

Састанци

Милорад Додик се, у оквиру посјете Бијељини, састао са Мићом Мићићем те са одборницима и функционерима СНСД-а, странке чији је предсједник, а који долазе из бијељинске регије. Након састанка у вези са градњом аутопута, Додик је разговарао у Владичином двору у Бијељини са епископом зворничко-тузланским Фотијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана