Тортама са “Фејсбука” одзвонило на весељима

Анита Јанковић-Речевић
Тортама са “Фејсбука” одзвонило на весељима

Бањалука - Све више угоститеља у РС одлучује се на забрану послуживања торти и колача из кућне радиности у својим објектима у којима се организују свадбе и друга весеља, јер, како кажу, поријекло и квалитет тих посластица нико не провјерава, због чега представљају ризик за здравље гостију.

Прославе свадби, рођендана, крштења и других весеља немогуће су без торти и колача, а ту чињеницу искористило је на десетине незапослених жена из Српске, које су љубав према кувању претвориле у мини-бизнис. Своје колаче и торте махом продају преко “Фејсбука” и “Инстаграма”, гдје их прати на стотине људи који се свакодневно одлучују на куповину.

Међутим, у Инспекторату РС упозоравају да конзумирање таквих производа представља велики ризик, јер постоји бојазан да су припремљени у нехигијенским условима, а спорно је и поријекло и исправност сировина.

- У случају да дође до тровања потрошачи немају материјални доказ о извршеној куповини, а самим тим што немају рачун не могу тражити заштиту својих права - појашњавају у Инспекторату. 

Контрола производње посластица у кућним условима готово је немогућа, јер, како кажу у Инспекторату, огласе на друштвеним мрежама у којима се нуди храна креирају физичка лица, а на тим профилима није могуће пронаћи њихове личне податке.

- Храну коју продају припремају у својим становима и кућама, а за било какав поступак и улазак на приватни посјед неопходан је налог надлежног органа - појаснили су у Инспекторату РС. 

Наводе да су власници угоститељских објеката свјесни проблема и одговорности уколико дође до нежељених посљедица због конзумирања неисправне хране, што потврђује и податак да у протеклом периоду инспектори у промету нису затицали храну без поријекла.

Стављање у промет неисправне хране може представљати и кривично дјело, уколико угрози здравље људи, чега су свјесни и угоститељи, који за сву храну коју доносе домаћини и гости траже валидан рачун, као доказ о поријеклу, што посебно важи за торте које се поклањају младенцима на свадбама.

Од тог правила не одступа један свадбени салон у Лакташима, гдје кажу да је у питању превентивна мјера, јер би уколико дође до тровања гостију посластицама из кућне радиности они сносили сву одговорност, а не онај ко је направио спорну торту.

Торте и колаче припремљене у кућама и становима не служе ни у свадбеном салону “Браћа Ђукић” у Друговићима.

- Ако ми стојимо иза својих производа, неко мора да буде одговоран и за те торте. Посластице које послужујемо на свадбама и другим весељима купљене су искључиво у регистрованим објектима, а када неко од гостију на поклон младенцима доносе торту из кућне радиности, не послужујемо је, него је сутрадан дамо домаћину - рекао је менаџер хотела “Браћа Ђукић” Винко Максић и додао да узорке хране које служе чувају седам дана, да би, у случају да дође до тровања, могли утврдити шта је довело до тога.

Осим тога, власници пекара кажу да су они који припремају посластице у кућним условима нелојална конкуренција, јер не плаћају порезе и доприносе, због чега су њихови производи по аутоматизму јефтинији.

Директорица пекаре “Жу-Жу” из Градишке Сања Липовац поздравља потез угоститеља који захтијевају рачун уз торте и колаче.

- Иако смо задовољни продајом наших торти и колача, посластице из кућне радиности ипак су нам утањиле промет за неколико процената - казала је она.

Власник предузећа “Крајина клас” у оквиру којег послују пекаре “Мања” Саша Тривић сматра да инспекција хитно треба да уђе у траг продаји хране припремљене у кућама и становима.

- Не само због финансијског аспекта, већ зато што је под знаком питања исправност те хране. Ако су успјели да санкционишу оне који су илегално изнајмљивали станове на дан, могу и те који продају колача преко друштвених мрежа. Због безбједности грађана мора дјеловати и санитарна и тржишна инспекција - категоричан је Тривић
 

Алкохол без поријекла

У Инспекторату РС кажу да надлежни инспектори на терену најчешће затичу алкохолна пића, односно различите врсте ракија или вина за која угоститељи немају доказ о поријеклу.

- За осам мјесеци ове године наши инспектори су по том основу одузели више од 100 литара алкохолних пића, а лани 63 литра. Свим тим угоститељима изречене су и новчане казне - казали су у Инспекторату и додали да су одузете количине алкохола у пракси засигурно веће, јер те контроле обављају и инспектори на локалном нивоу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана