Топла зима погубна за воћаре

Данијела Стоканић
Топла зима погубна за воћаре

Бањалука - Неуобичајено високе температуре ваздуха за ово доба године, које досежу и до 20 степени Целзијуса, могу причинити праву катастрофу пољопривредницима, а посебно воћарима.

Према мишљењу пољопривредника, уколико дође до наглог захлађења и ако жива у термометру буде знатно пала испод нуле, то би могло уништити воћњаке, али и јесење усјеве те пољопривреди причинити огромну штету.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да, ако ове температуре потрају још неколико дана, највећу штету би могло претрпјети коштуњаво воће.

- Уколико овако високе температуре потрају још неколико дана, доћи ће до "оживљавања", односно цвјетања биљака. Међутим, дође ли до значајнијег пада температуре, а имајући у виду да зима још није завршена, могло би доћи до трајнијих оштећења на биљкама - рекао је Маринковић.

Додао је да такође постоји опасност од појаве штетних инсеката, због чега посебну пажњу треба посветити свим усјевима пшенице.

- Кад је у питању јечам, на парцелама се већ примјећује жутило и фузариозе, односно гљивично обољење, које може знатно смањити приносе. Њима погодује влажна средина и високе температуре. Због тога је неопходно што прије, када то временске прилике дозволе, заштитити јечам од ове болести - рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да се с друге стране може примијетити и кретање вегетације воћа, нарочито бресака.

- Ако ове температуре потрају још неколико дана, брескве ће кренути са отварањем пупољака, када може доћи до инфекције са одређеним патогенима. У том случају стручњаци воћарске струке ће препоручити и воћарски третман - рекао је Маринковић.

Додао је да уколико након тога дође до знатног пада температуре, доћи ће и до измрзавања тих пупољака, што опет може представљати велики проблем.

Стручњак у области воћарства и предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да овакво вријеме није погодно за брескву, крушку и шљиву.

- Како бисмо спријечили штету, већ смо кренули са првим третманима са бакарним препаратима, јер, уколико већ сутра дође до промјена, коштуњаво воће би требало да буде заштићено - рекао је Дојчиновић.

Посебно су забринути пољопривредници у Лијевче пољу, који се још нису опоравили од штете коју им је причинио олујни вјетар. Плаше се да се природа опет "не поигра" са њима.

- Поред пластеника, у близини куће имам и воћњак који редовно обилазим. Примијетио сам да су цвјетови на неким воћкама већ почели да се отварају. Остало је само да се надам да неће доћи до већег захлађења, јер у противном, ово ће, у једну руку, бити наш крај - рекао је један од забринутих пољопривредника.

Метеоролози истичу да ће и данас бити натпросјечно топло и сунчано вријеме те да се у поподневним часовима очекује наоблачење на западу и сјеверозападу. Сутра се очекује постепена промјена времена. И даље ће бити топло, али, ипак, уз мало нижу температуру него претходних дана.

Здравље

Прољећне температуре у фебруару погодују развоју бројних инфекција, углавном вирусних, и проузроковале су здравствене тегобе становништву широм Српске.

Ово потврђује и повећан број пацијената претходних дана у амбулантама породичне медицине.

Помоћ љекара углавном траже старији, хронични, плућни и кардиоваскуларни и онколошки пацијенти, на које је највише утицало неуобичајено топло вријеме за ово доба године.

М. В.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана