Топаловић: Духовне вође би морале да чувају мир као врхунску светињу

Срна
Топаловић: Духовне вође би морале да чувају мир као врхунску светињу

БИЛЕЋА - Декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" из Фоче Владислав Топаловић изјавио је да би духовне вође свих вјерских заједница у БиХ морале да чувају мир као врхунску светињу у својим порукама.

"Никада мир не смије изаћи из културе политичког говора, ма колико да је та ријеч обесмишљена у посљедње вријеме јер се много употребљавала у свакодневном животу, али на неаутентичан начин", рекао је Топаловић Срни поводом честог помињања рата и оружја у јавном простору, међу којима је посљедња изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића у којој пријети оружјем.

Он је појаснио да је веома битно афирмисати мир у БиХ на аутентичан начин и говорити о њему да би се превазишле трауме из ратне прошлости на овом подручју.

Говорећи о заинтересованости студената за упис на Православни богословски факултет у Фочи, Топаловић је рекао да се годишње упише око 30 студената, што је добро с обзиром на демографску слику ових крајева.

Он је појаснио да се у посљедње вријеме у свим земљама бивше Југославије образовање комерцијализвало, тако да млади желе да студирају оно за што им се отвара перспектива на тржишту рада и да то пресудно утиче на њих шта ће уписати.

"Не само теологија, него и све друге хуманистичке науке су жртва тог комерцијалног односа према високом образовању, док се раније уписивало оно што волите и за шта имате смисла", рекао је Топаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана