Томаш: Прњавор по свим показатељима заслужује статус града

СРНА
Томаш: Прњавор по свим показатељима заслужује статус града

ПРЊАВОР- Одборници Скупштине општине Прњавор усвојили су данас једногласно Одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је да је Прњавор по економским параметрима супериорнији од неких локалних заједница које су раније добиле статус града због чега ова општина заслужује да добије исти статус.

Томаш је појаснио да се уназад шест мјесеци активно ради на изради елабората који ће бити упућен Влади Републике Српске на разматрање.

"Сматрамо да и Прњавор заслужује тај статус, прије свега због привредника који су у прошлој години остварили приход од милијарду и 27 милиона КМ захваљујући чему Прњавор од 65 локалних заједница у Републици Српској заузима пето мјесто. Испред нас су само Бањалука, Бијељина, Лакташи и Требиње", рекао је Томаш новинарима.

Он је подсјетио да је од укупног прихода, више од 496 милиона КМ био извоз што је скоро 50 одсто производње у овој општини, као и да је остварена добит привреде виша од 82 милиона КМ и дупло је већа него годину дана раније.

"Посебно је важно да је општина Прњавор друга у Републици Српској по односу увоза и извоза, 150 милиона КМ је позитиван робни скор размјене са иностранством. Ако говоримо о стопи раста остварили смо 33,9 одсто, први смо у цијелој бањалучкој регији", прецизирао је Томаш.

Он је изразио увјерење да ће изградњом Пословне зоне Вијака и уз све друге погодности за инвеститоре и привреднике Прњавор тек у наредном периоду осјетити све економске предности.

Томаш је захвалио републичким властима за инфраструктуру која је обезбијеђена и општини Прњавор и привредницима, и позвао да размотре наведене показатеље у Елаборату и општини Прњавор дају статус града.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић изразио је задовољство што Прњавор испуњава законом прописане услове за статус града и поздравио једногласну подршку одборника да се Одлука о додјели статуса града упути у даљу процедуру.

Он је данашњи рад Скупштине оцијенио као врло ефикасан и напоменуо да је већина тачака дневног реда усвојена једногласно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана