Тест на корону платило скоро 500 грађана

Анита Јанковић Речевић
Тест на корону платило скоро 500 грађана

БАЊАЛУКА - Тестирање на вирус корона у Републици Српској до сада је платило скоро 500 грађана, а у Институту за јавно здравство кажу да захтјеве за комерцијалне тестове подносе држављани Српске који раде у иностранству.

Институт за јавно здравство РС услугу комерцијалног тестирања на присуство вируса корона увео је у првој половини маја на захтјев пословне заједнице, а у посљедње три седмице дневно је у просјеку пристизало око 20 захтјева.

- До сада је обављено 475 комерцијалних тестирања на присуство “ковида 19”. Тестирају се држављани Српске коју раде у иностранству, уколико им држава у коју путују као услов за улазак тражи негативан тест - рекли су у Институту.

Додали су да налаз теста буде издат пацијенту у оквиру 24 часа од момента узимања узорка.

- Да би особа била тестирана, потребно је да закаже термин и уплати 200 КМ на жиро рачун или лично у нашим просторијама - објаснили су у Институту за јавно здравство.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић каже да је услуга комерцијалног тестирања омогућила пословним људима да неометано путују у друге државе, што је од великог значаја.

- У протекле три седмице, колико је услуга активна, користили су је наши привредници, али будући да сусједне државе полако укидају мјеру обавезног посједовања ПЦР теста при уласку на њихову територију, биће смањена потреба за тестирањем. Током трајања епидемије циљ нам је био да привредници имају што мање проблема приликом преласка граница, због чега смо са Владом РС и Савјетом министара БиХ изналазили оптимална рјешења у сложеним околностима - рекао је Аћић и додао да није било примједаба на висину цијене тестирања.

Вршилац дужности Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић каже да је грађанима РС негативан ПЦР тест потребан при уласку у земље ЕУ.

- То је мјера земаља чланица Уније која је и даље на снази. Сусједна Хрватска је билатерално одобрила држављанима Србије да уђу без теста, али такав изузетак још није направила за грађане БиХ - рекао је Новитовић.

Он је истакао да је ублажавање мјера у БиХ утицало на раст улазака и излазака грађана из земље.

- Највише излазака је према Србији и Хрватској, према којима и традиционално имамо највећу фреквенцију. Будући да је вирус и даље присутан, савјетујем свима који путују да буду опрезни. Одређена доза опреза у виду личне хигијене и контаката и даље треба да постоји - сматра Новитовић. Услугу комерцијалног тестирања у сусједној Хрватској наплаћују 200 евра, у Србији око 70 евра, док аеродром у Бечу ту услугу наплаћује 190 евра.

Анализа

Институт за јавно здравство РС је једина установа у Српској која обавља комерцијално тестирање грађана на присуство вируса корона. Анализу раде на “рил тајм - ПЦР” апарату, што је препорука Свјетске здравствене организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана