Теслић: Премјерене око двије трећине од укупно 860 избјегличких плацева

Срна
Теслић: Премјерене око двије трећине од укупно 860 избјегличких плацева

ТЕСЛИЋ - У Теслићу је завршен премјер око двије трећине од укупно 860 плацева у поступку коначног рјешавања имовинскоправних односа у девет избјегличких насеља на подручју ове општине, речено је Срни из Општинске управе.

Из општине наводе да су у децембру 2012. године код Савјета министара покренули поступак изузећа од прописа које је донио високи представник у БиХ, а с циљем да се ријеши питање укњижбе у јавне евиденције земљишта које је додијељено избјеглим и расељеним лицима.

“Тај поступак је позитивно окончан почетком 2016. године, а након тога обавеза Владе Републике Српске је била да донесе одлуку о уступању предметног земљишта општини како би се могла испоштовати одлука локалног парламента, односно право власништва пренијети на крајње кориснике”, речено је из теслићке Општинске управе.

У саопштењу достављеном Срни наведено је да је Влада Српске свој дио обавезе испунила у јуну 2018. године, када су формално и створене претпоставке за даљу реализацију овог правног посла.

Из Општинске управе истичу да су дефинисали начин како да корисници плацева покрену поступак коначног рјешавања имовинскоправних односа и да ће крајњи исход бити уговори које ће потписати носиоци домаћинства, а у име општине начелник општине, на основу којих ће бити извршена укњижба у јавним евиденцијама.

“С обзиром на то да градња објеката на плацевима у одређеном броју случајева није била у складу са важећим регулационим плановима, процес легализације ових плацева подразумјева израду нове просторно-планске документације, која би узела у обзир фактичко стање на терену, нови премјер плацева, који је у фази да је премјерено нешто мање од двије трећине плацева”, навели су из теслићке управе.

На подручју општине Теслић 2000. године формирано је девет такозваних избјегличких насеља, на којима је додијељено 860 плацева



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана